VVB-spits Fabian van Esch kijkt uit naar de competitiestart, morgenmiddag.
VVB-spits Fabian van Esch kijkt uit naar de competitiestart, morgenmiddag. Erik van 't Land

‘Dit is echt een leuke start’ voor VV Barneveld

24 september 2021 om 10:29 Voetbal

BARNEVELD De heren en dames amateurvoetballers hebben er bijna elf maanden op moeten wachten, komend weekend is het zover. Dan starten de competities weer. In de vierde klasse B is er direct een kraker. VVB’er Fabian van Esch blikt vooruit op de derby met Veluwse Boys. ,,Er zit best wat spanning rond dit soort duels.”

De 19-jarige centrumaanvaller in de equipe van trainer Gerwin Dekker kijkt met genoegen vooruit op wat zaterdag te gebeuren staat. ,,Dat weet ik wel zeker ja”, zegt de Barnevelder. ,,Dit is toch een soort van derby en daar komt toch wel wat spanning bij kijken. Met de club Veluwse Boys heb ik niet per se wat hoor, maar het mooie is nu dat we twee oud-ploeggenoten tegen gaan komen, Dylan Doppenberg en Mark Ecker. Die zijn allebei naar Garderen gegaan om daar te spelen. Dat is zeker een leuk extraatje aan de wedstrijd.” Wat verwacht hij verder van de confrontatie? ,,Ik weet haast zeker dat er harde duels zullen komen, ik ken Veluwse Boys als een aardige knokploeg in de goede zin van het woord. Verder verwacht ik een gelijkopgaande wedstrijd. Dat zou ook mooi zijn voor het publiek.” 

JEUGD Van Esch is als kleine jongen in de jeugd bij VVB begonnen, maar beleefde ook een uitstapje naar ‘grote broer’ SDV Barneveld. ,,Op mijn vierde of vijfde werd ik lid van VVB, maar in de D-tjes ging ik voor vier jaar naar SDVB. Daar begon ik in de D4, ging ik naar de D2 en twee jaar naar de C1. Daar heb ik ook nog derde divisie gespeeld dus dat was een hartstikke mooi niveau. Toch merkte ik op een bepaald moment dat er te veel vriendjespolitiek was. De lol ging eraf en we verloren ook heel veel wedstrijden. Ik ging dus al gauw terug naar VVB. Uiteindelijk belandde ik in de A1 en omdat er heel veel jeugd wegviel bij VVB, kwam ik snel bij de senioren terecht. Gerwin Dekker vroeg me drie jaar geleden bij het eerste. Ik was toen 16 dus dat was best snel.”  De allereerste keer meetrainen vergeet hij niet snel meer. ,,Ik had inderdaad wel wat gezonde spanning ja. Het ging er ook een stuk harder aan toe dan bij de junioren. Gelukkig was ik ook toen al niet de kleinste.” Een basisplek zat er op dat moment nog niet gelijk in, maar die volgde toch al relatief snel. Van Esch: ,,Bij een oefenwedstrijd begon ik op de bank, maar in ongeveer de twintigste minuut raakte een andere spits geblesseerd. Ik kwam erin en dat ging op zich best goed. Ik kreeg de nodige positieve reacties na de wedstrijd en dat gaf me natuurlijk ook een goed gevoel. Die basisplek raakte ik eigenlijk niet meer kwijt.” Onlangs kreeg Van Esch nog de complimenten van zijn trainer. ,,Hij geeft me sowieso veel vertrouwen en zei pas dat mijn ontwikkeling best wel snel en goed ging. Dat was natuurlijk heel mooi om te horen. Of ik het met hem eens was? Ja, eigenlijk wel, ik ben zelf ook niet ontevreden. Ik ben nog hartstikke jong maar durf wel te zeggen dat ik op alle onderdelen gegroeid ben, ben vooral volwassener en sterker geworden. Met mijn snelheid en lengte zit het sowieso goed en ik durf mijn acties te maken. Verder heb ik een aardig schot in huis.” Mindere punten? ,,Mijn conditie is soms niet goed genoeg, zo eerlijk ben ik ook. Daar werk ik wel aan hoor. Verder kan mijn coaching in de richting van andere spelers ook wel beter. En verder probeer ik net als iedere speler het aantal foutjes in mijn spel te verminderen.”  Naar welke spitsen kijkt Van Esch vooral als hij voetbal op tv kijkt? ,,Nou daar moet ik even over nadenken, echt idolen of zo heb ik ook vroeger nooit gehad. Maar als ik naar een speler als Haaland van Borussia Dortmund kijk, dan kan ik daarvan wel genieten. Het is een type speler dat op mij lijkt in die zin dat hij ook snel en groot is. Zo goed als hij zal ik vrees ik niet worden hoor, haha. Die gast is echt niet normaal goed. Die blijft maar scoren…” Zijn er behalve zijn werk (hij is certificeringsmonteur bij het Edese Explora) en voetbal nog andere bezighouden waar hij zijn tijd mee vult? ,,Jazeker, ik ben druk met de gewichten in de weer bij het fitnessen. Ik wil fitter worden en blijven.” 

Wat zijn verder z’n persoonlijke ambities het komende seizoen? ,,Ik wil zo belangrijk mogelijk zijn en mijn goals meepikken. Verder willen we met VVB natuurlijk zo goed mogelijk meedoen bovenin. Het is vooral te hopen dat het seizoen een keer afgemaakt wordt. Door corona is dat al twee keer niet gelukt. Maar ik ga er voor het gemak maar wel vanuit hoor.” 

BEKERTOERNOOI Qua voorbereiding kan het natuurlijk beter, getuige de kansloze uitschakeling in het bekertoernooi. ,,Maar je moet ook realistisch zijn, tegenstanders als ‘t Harde en DSV waren gewoon een maatje te groot. Tegen Stroe was het prima, daar was niks mis mee. Ik ben benieuwd wat we zaterdag presteren.”

Jurre Jochemsen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie