Afbeelding
BOEi

Gedenkbank Enka krijgt plek in hart van de wijk

20 september 2021 om 12:43 Historie

EDE De organisatie BOEi draagt de gerestaureerde gedenkbank van de voormalige Enka-fabriek in Ede over aan de gemeente. De gedenkbank uit 1938, samen met een fontein uit 1947 de twee kleinste rijksmonumenten op het terrein, moest wijken voor nieuwbouw. Samen met de gemeente, die het beheer van de bank vanaf woensdag 22 september overneemt, is gezocht naar een plek in het hart van de wijk. 

,,Echt geweldig dat de gedenkbank een centrale plek op het terrein krijgt”, zegt wethouder Hester Veltman. ,,Daarmee houden we de herinnering aan de ENKA-historie in leven.”

83 JAAR BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. ,,Met het aanbieden van de gerestaureerde gedenkbank aan de gemeente Ede is de cirkel weer rond”, aldus directeur Arno Boon. ,,De bank werd aangeboden door Edese bedrijven en burgerij aan de ENKA, 83 jaar na dato gaat deze weer terug naar die burgerij.”

De gedenkbank en fontein werden in het verleden geschonken voor het 25-jarig bestaan van de productie van kunstvezel in Nederland en het 25-jarig bestaan van de A.K.U. in Ede. Beiden stonden tot eind 2020 aan de spoorzijde voor het Poortgebouw op het ENKA-terrein. Donateurs en een crowdfundingsactie van Vrienden van BOEi maakten de restauratie en verplaatsing mede mogelijk. Ook de fontein heeft een nieuwe plek bij het EHBO-gebouw gekregen en zal worden overgedragen aan de exploitant van het EHBO-gebouw.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie