Archiefbeeld ter illustratie.
Archiefbeeld ter illustratie. IVN Ede

IVN Ede begint weer ‘voorzichtig in kleine groepjes’

16 september 2021 om 12:30 Natuur en milieu

EDE Door corona hebben de activiteiten bij IVN Ede lang stilgelegen. ,,Wel waren er online lezingen en het begin van een klimaatcursus. We zijn nu weer voorzichtig met onze activiteiten begonnen, in kleine groepjes. Met kinderen zijn we op pad geweest, slootjesdagen en uilenballen pluizen. En er zijn een aantal excursies geweest”, laat Hans Gonggrijp van IVN weten. 

Voor de komende periode staan onder meer natuurexcursies voor kleuters op de agenda, een lange afstandswandeling (zaterdag 2 oktober), een najaarswandeling (zondag 17 oktober) en een kabouterwandeling (zaterdag 23 oktober). Volgend jaar begint een natuurgidsenopleiding.

BETREKKEN IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) is een landelijke organisatie met 161 plaatselijke afdelingen en circa 27.000 leden. ,,Wij willen door het organiseren van allerlei activiteiten zowel volwassenen als kinderen betrekken bij de natuur.” 

De afdeling Ede vierde drie jaar geleden het 50-jarig bestaan. ,,Wij zijn een actieve vereniging met momenteel 220 leden, 70 donateurs en 20 jeugdleden. Met 80 actieve vrijwilligers in verschillende werkgroepen. We hebben bijvoorbeeld een grote scholenwerkgroep met 40 schoolgidsen die samen met IVN Het Groene Wiel excursies verzorgt voor basisscholen. Jaarlijks nemen daar ongeveer tweeduizend leerlingen aan deel”, aldus Gonggrijp. 

Verder is er een vogelwerkgroep, een fotowerkgroep, een florawerkgroep, een werkgroep in Otterlo en een jeugdclub. ,,Voor jong en oud worden publieksactiviteiten georganiseerd in de vele natuurgebieden van de gemeente Ede. ,,Wandelingen, vogel- en fietsexcursies, begeleid door ervaren natuurgidsen.” 

Het IVN kwam in 1960 voort uit de Bond tegen Verontreiniging van Natuur en Stad, met als doel via zogeheten natuurwachters ongewenst gedrag van bezoekers in natuurgebieden te corrigeren. 

NATUURWAARDERING De oprichters van het IVN wilden in plaats van corrigeren meer educatie bedrijven. Bescherming en waardering van de natuur is van alle tijden, maar werd met name uitgedragen door Jac. P. Thijsse (1865-1945), die min of meer kan worden beschouwd als individueel voorloper van het IVN. In zijn spoor liep onder meer de bioloog Fop. I. Brouwer, die lange jaren na de Tweede Wereldoorlog op zondagmorgen medewerking verleende aan het radioprogramma Weer of geen weer van de VARA. Hij beëindigde zijn bijdrage altijd met de woorden ,,zo ziet u dat al wat leeft en groeit, ons altijd weer boeit.”

De afdeling kan nog wel vrijwilligers gebruiken, om de vacature van voorzitter in te vullen en begeleiders voor de jeugdclub. Meer informatie over IVN Ede is te vinden op de website www.ivn.nl/afdeling/ivn-ede

door Gerard van Wijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie