Het trio Kim Pendjol, Lienke Iburg en Elise Doll stonden aan de basis van de productie Rumah Saya.
Het trio Kim Pendjol, Lienke Iburg en Elise Doll stonden aan de basis van de productie Rumah Saya. Rumah Daya

Rumah Saya verhaalt Nederlands-Indië in Akoesticum

17 september 2021 om 09:09 Activiteiten

EDE Meraki Theaterproducties presenteert zaterdag 9 oktober de volgens de maker intrigerende muziektheatervoorstelling Rumah Saya (Mijn Thuis) in het Edese Akoesticum. Rumah Saya is een voorstelling met en over de overlevenden en nazaten van de koloniale periode en schetst een beeld van hoe het leven in Nederlands-Indië waarschijnlijk is geweest. 

Het verhaal Rumah Saya wordt verteld aan de hand van de zoektocht van Kim Pendjol, Lienke Iburg en Elise Doll, naar de geschiedenis en het leven van hun voorouders. ,,Mijn opa heeft, net als vele anderen, altijd gezwegen over het leven in voormalig Nederlands-Indië. Ik wist waar hij vandaan kwam en dat hij in een Jappenkamp heeft gezeten, maar verder werd er niet over gesproken. Ook op school was er weinig aandacht voor dit deel van de geschiedenis”, aldus Doll, die tevens producent van de voorstelling is.

ZOEKTOCHT VORMGEVEN Hoewel de wens om de geschiedenis van haar opa te achterhalen al langer aanwezig was, wordt Doll met de viering van 75 Jaar Vrijheid in Nederland getriggerd om de zoektocht vorm te gaan geven. ,,Het is gek dat dit stuk geschiedenis nog steeds zo weinig aandacht krijgt. Dit terwijl het zo’n 2 miljoen mensen van verschillende generaties raakt.”

FAMILIE EN IDENTITEIT Aan de hand van historische documenten, verhalen, boeken en veldonderzoek in Indonesië laten Pendjol, Iburg en Doll in deze voorstelling zien hoe zij proberen te achterhalen wie hun voorouders waren en wat die hebben meegemaakt in de voormalige Nederlandse kolonie en tijdens de repatriëring naar Nederland. Een zoektocht naar familie en identiteit waarbij de toeschouwer wordt meegenomen in het dagelijks leven van toen en nu. 

ZINTUIGEN Tijdens Rumah Saya worden de zintuigen geprikkeld met muziek, geluiden, geuren en smaken. Om een diverse kijk op deze geschiedenis te geven worden er verschillende invalshoeken belicht aan de hand van (video-)beelden en geluidsfragmenten van diverse generaties. Aan het einde van de voorstelling is er een gesprek tussen de spelers, de producent en het publiek.

POSTCAST In de aanloop naar de voorstellingen brengt Meraki Theaterproducties met enige regelmaat podcasts uit onder de noemer Postcasts. Iedere aflevering gaat Elise Doll samen met muzikant Kim Pendjol in gesprek met wisselende gasten over brieven over of uit de Tweede Wereldoorlog, de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en repatriëring. Deze podcasts zijn te beluisteren via het YouTube en Spotify-kanaal van Meraki Theaterproducties.

De voorstelling begint zaterdag zaterdag 9 oktober om 20:00 uur in het Akoesticum in Ede. Toegangskaarten: € 8,50. Meer informatie over kaarten en de voorstelling of de postcast is te vinden op www.rumahsaya-mijnthuis.nl.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie