In haar column Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over thema´s op het snijvlak van opvoeding en duurzaamheid. Loïs woont in Barneveld, is getrouwd en heeft drie jonge kinderen.
In haar column Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over thema´s op het snijvlak van opvoeding en duurzaamheid. Loïs woont in Barneveld, is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Pauw Media

Het Groene Vingertje: Als het even kan, ga ik voor tweedehands kleding

14 september 2021 om 12:44 Column

‘Ik word toch niet zo’n man wiens vrouw zijn kleding koopt?’ aldus Mike. ‘Ik hoop het niet!’ zei ik, terwijl hij de zorgvuldig verpakte kleren van tweedehands kleding boetiek ‘Oh me Oh my’ openmaakte. Hij paste alles! Dat maakt mij gelukkig. Ik heb nooit van winkelen gehouden (Mike daarentegen wel) en ben nooit erg gevoelig geweest voor trends. Oké, behalve toen ik 15 was. Nu koop ik wat ik leuk vind. Dat geldt ook voor de kleding van mijn kinderen. Ik kan er echt wel van genieten als ze er leuk en fris bijlopen. Maar die ´flared leggings´ inclusief panterprint waar je iedere kleuter in ziet lopen, neuh. 

FAST FASHION Fast fashion is ‘in’. Dit slaat vooral op de productie ervan. Ketens die zo’n beetje iedere drie weken hun kledingaanbod vernieuwen, waardoor jij denkt: ‘Dat moet ik ook!’ en je suf koopt aan kleding. Tot een aantal jaar terug maakte het me niet uit waar ik mijn kleding kocht. Kinderarbeid en vervuiling deden me niet zoveel, hoe erg ik dat nu ook vind klinken. Ik wist wel dat het gebeurde, maar kon er makkelijk mijn ogen voor sluiten. Totdat ik er een jaar terug meer over ging lezen en vooral kijken: de serie ‘Genaaid’ van de EO bijvoorbeeld, of de docu ‘Op volle retouren’ van Tegenlicht (en er zijn nog veel meer documentaires over dit onderwerp te zien). Ik heb met verbazing en schaamte gekeken. 2700 liter water voor het produceren van één T-shirt, verwoeste natuur door chemicaliën, ki-lo’s afval, nieuwe kleding die je retourneert en gewoon vernietigd wordt. En dan nog de arbeidsomstandigheden.

TWEEDEHANDS En toch doe ik er soms aan mee. Als het ineens bloedheet is en je voor je kinderen alleen nog maar naveltruitjes van vorig jaar hebt. Of als ze de pan uit groeien. Maar als ik goed voorbereid ben, zweer ik bij tweedehands. Ook nieuwe artikelen zijn ‘tweedehands’ te vinden, fijn met schoenen en broeken. Het op afstand aanschaffen van tweedehands kleding kost meer tijd en moeite, maar geeft mij veel meer voldoening. Ik vraag bij twijfel om precieze afmetingen van een kledingstuk of pas het merk eerst bij een bekende of in een fysieke winkel (“Ik denk er nog even over na…”). 

Dat maakt een aankoop een stuk relaxter. Winkelen via de app Vinted in combinatie met de duurzame verzendingsdienst Homer vind ik heel fijn. De app heeft ook een verkopersbescherming die goed werkt. In Barneveld hebben we natuurlijk geluk met de winkel ‘Oh me Oh my’ en de kleermakers. Want repareren wat je al hebt, is natuurlijk het beste wat je kan doen!

DUURZAME KLEDINGMERKEN Als je toch voor nieuw gaat, bestaan er veel duurzame kledingmerken. De bekende ketens doen zich vaak groener voor dan ze in werkelijkheid zijn met duurzame lijnen. Misleidend dus. De app ‘Good on You’ laat je gemakkelijk zien hoe een merk scoort op het gebied van duurzaamheid. Dan nog één laatste mega tip. Mijn project van al een aantal maanden. Begin eens met een capsule wardrobe, Google maar. Sterkte!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie