Afbeelding
Heliflight.nl
OPINIE

‘Pastoriebos is voorbeeld voor wat fout gaat bij gemeenten in Nederland’

10 september 2021 om 10:07 Opinie

VOORTHUIZEN Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat de natuur in Nederland anno 2021 optimaal beschermd wordt. Helaas is dit niet het geval. Er worden meer bomen gekapt dan er worden aangeplant, de biodiversiteit gaat sterk achteruit en de schaarse natuur wordt teruggedrongen door toenemende verstedelijking, uitbreiding van het wegennet, intensivering van de landbouw en overmatige recreatiedruk. Hier vormt Barneveld, met haar diverse woonkernen, geen uitzondering op.

Neem bijvoorbeeld het Pastoriebos in Voorthuizen. Veel bomen, waaronder zelfs monumentale, moeten wijken voor appartementen omdat er elders in de gemeente geen plaats zou zijn voor het realiseren van het geplande complex. Het monumentale karakter, waar nationale erfgoedbeschermers voor op de bres springen, wordt gebagatelliseerd. Signalen van de omwonenden over de rijkdom aan flora en fauna worden genegeerd. Ook in onderzoeksrapporten wordt de natuurwaarde niet serieus genomen. Het leefmilieu van flora en fauna is ook in Barneveld in nog geen zestig jaar op een ongekende schaal aangetast. Net als elders in ons land werden - en worden nog steeds - waardevolle natuur en karakteristieke landschappen, vaak ondoordacht en onnodig, opgeofferd aan verstedelijking, schaalvergroting, monoculturen en agrarische industrialisatie. Dat raakt niet alleen natuurliefhebbers, maar is een groot verlies voor iedereen.

TREURIG Het Pastoriebos in Voorthuizen staat model voor veel wat er fout gaat in het beleid van gemeenten in ons land. De laatste restjes groen worden moeiteloos versjacherd voor geld. Voorthuizen heeft niet al niet zoveel te veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Dan is de monumentale en natuurrijke situatie rond de kerk van Voorthuizen toch wel het laatste wat je zou willen opofferen. Het is treurig dat de gemeente het zo laat afweten en burgers op de bres moeten springen.

De gemeente Barneveld heeft grote plannen. Ze heeft inmiddels met andere gemeenten afspraken gemaakt om 35.000 extra woningen te realiseren. Zonder goede verankering van doelstellingen op het gebied van klimaat, natuur en biodiversiteit zal de schade op deze drie desastreus zijn. Want als het om economische expansie gaat, staat het licht bij voortduring op groen. Daarbij wordt de grens van wat duurzaam houdbaar is, keer op keer overschreden. Dit gaat steeds weer ten koste van kostbaar maatschappelijk kapitaal in de vorm van onvervangbare Nederlandse natuur. Dat is niet alleen slecht voor onze flora en fauna, maar ook voor de leefbaarheid van ons land en onze dorpen, nu en in de toekomst.

KOM MET BELEID Daarom roepen wij de gemeente Barneveld op: stop met het onnodig kappen van bos voor woningbouw of economische expansie, houd gebieden als het Pastoriebos volledig in stand en kom met beleid om de bescherming van klimaat, natuur en biodiversiteit te waarborgen in de verdere expansieplannen.

Frits van Beusekom
Stichting NatuurAlert Nederland

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie