Buurtspraak 2020 Oude Kerk met o.a. Gerdi Verbeet
Buurtspraak 2020 Oude Kerk met o.a. Gerdi Verbeet Bert Vos

317e Buurtspraak Ede en Veldhuizen

8 september 2021 om 12:50 Lokaal Deel je nieuws

Op donderdag 16 september vind al voor de 317e keer de Buurtspraak van en voor geërfden en belangstellenden van de Buurt(schap) Ede en veldhuizen plaats. Volgens traditie op de 3e donderdag van september als rond 09.30 uur de klokken van de Oude Kerk worden geluid begint om 10.00 uur de Buurtspraak. 

Het thema van deze Buurtspraak die ook dit jaar weer onder Corona omstandigheden plaatsvind is “Toekomst de Buirschap en hare Buirspraecke”. Dit afgeleid van de tekst op het eerste Notuelenboek van de Buurt uit 1596. Wat aangeeft dat er dit jaar precies 425 jaar beschreven Buurtspraken zijn. Of er oudere zijn geweest is onduidelijk omdat in de woelige tijden aan het einde van de 16e eeuw veel, o.a. door branden, verloren is gegaan. 

De Buurt is als institutie en één van de voorlopers van de huidige gemeente Ede niet alleen opgenomen op de Nerdelandse UNESCO-lijst Immaterieel Erfgoed maar ook bij het Internationale Verdrag van Faro wat de maatschappelijke en verbindende waarde van Cultureel erfgoed benadrukt en het belang daarvan door deelname van de samenleving.

Ook dit jaar staan er naast verslag van beheer weer een aantal aan de historie van Ede gerelateerde onderwerpen op de agenda. Met een gevarieerde agenda hoopt het Buurtbestuur ook dit jaar weer vele Edenaren te bereiken.

In verband met Corona is er een aangepast toegangsbeleid. Alle in formatie hierover alsmede over de Buurtspraak zelf staat op de website www.buurt.ede-en-veldhuizen.nl 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie