Philip Maat (links) met naast hem Botic van de Zandschulp in 2014. LTC Barneveld speelde destijds eredivisie.
Philip Maat (links) met naast hem Botic van de Zandschulp in 2014. LTC Barneveld speelde destijds eredivisie. LTC

‘Boost voor Botic en tennissport’

7 september 2021 om 07:46 Tennis

BARNEVELD ,,Dit is natuurlijk een boost voor het Nederlandse tennis, Lawn Tennis Club Barneveld, maar bovenal voor Botic zelf. Wat is dit fantastisch.” Philip Maat is in totaal zo’n vijf jaar betrokken geweest bij de sportieve ontwikkelingen van Botic van de Zandschulp, nu staat deze Veenendaler in de kwartfinales van de US Open. ,,Hij heeft zijn plafond nog lang niet bereikt.”

De tennisser verbaast vriend, vijand en waarschijnlijk ook zichzelf in New York. Wie had nou verwacht dat hij de kwartfinale van een Grand Slam zou halen? Maat vroeger in elk geval niet. ,,Hoewel ik zeker wel zijn potentie zag. Dat kon haast elke tennisliefhebber wel zien. Maar er zijn natuurlijk meerdere tennistalenten in dit land, het gaat erom hoe je daarmee omgaat. Dat hij zijn uitzonderlijke talent nu koppelt aan een uitstekende mentaliteit en focus, is echt heel knap. Deze jongen heeft zoveel in zijn mars en nu komt het er uit.” 

Voorheen had Van de Zandschulp (25) nogal eens last van een licht gebrekkige concentratie. De trainer daarover: ,,Hij had soms wat moeite met zelfdiscipline en last om wat langere tijd zijn focus te behouden. Hij ergerde zich nogal eens aan bepaalde zaken tijdens partijen of kon moeilijk omgaan met eigen fouten. Extra knap dat hij tegenwoordig zo koel blijft en de ‘zaken opzij’ kan zetten. Wat heet, uit tegenslag haalt hij dezer dagen juist zijn motivatie. Dat is eigenlijk nog de allergrootste winst van dit toernooi. En ja, fysiek is hij ook zo enorm gegroeid. Samen met zijn genoemde talent en ultieme balgevoel is hij zo ver gekomen.” De tennistrainer zoomt nog verder in op dat laatste aspect. ,,Deze jongen kan de ballen zo zuiver en vol raken, dat is uniek. Dat moet ook echt in je zitten, dat kan je haast niet leren. Zijn basistalent en gevoel op de baan zijn enorm goed.” 

VIJF JAAR Maat is in totaal vijf jaar betrokken geweest bij de sportieve ontwikkeling van Van de Zandschulp. ,,Ik heb ongeveer twee jaar bondstraining en drie jaar privéles gegeven. Verder heb ik hem mogen begeleiden in de twee Barneveldse eredivisieseizoenen van de LTC. Hij heeft altijd ambities gehad op tennisgebied maar heeft eerst zijn VWO nog afgemaakt.”

Maat noemt het optreden van de Veenendaler ‘fantastisch’. Hij trekt het ook in een breder kader. ,,Het is geweldig voor LTC Barneveld, voor het Nederlandse tennis in het algemeen, maar uiteraard vooral voor Botic zelf. En die partij in de vierde ronde zondag was natuurlijk ook heel spannend. Zo knap hoe hij het in de vijfde set nog allemaal rechtzette na die eerste sets.” De eerste twee had Van de Zandschulp nog in winst omgezet, maar daarna kwam zijn Argentijnse opponent Diego Schwartzman knap terug. In de beslissende doorgang kwam de Nederlander met zijn beste tennis. ,,Uitzonderlijk natuurlijk dat hij nu in de kwartfinale van een Grand Slam staat. Dat had niemand verwacht vroeger denk ik zo.” 

ARTHUR ASHE Vanavond vanaf 18.00 uur speelt Van de Zandschulp in het allergrootste stadion van New York, het Arthur Ashe Stadium, in de kwartfinales van de US Open tegen de Russische nummer twee van de wereld, Daniil Medvedev. ,,Natuurlijk is Botic geen favoriet in deze partij maar hij heeft dit toernooi al zo vaak verrast dat ik niets meer uitsluit. Hij heeft zijn plafond dan ook zeker niet bereikt. Ik ben dan ook niet bang voor een ‘Verkerk-scenario’ zoals jij dat schetst.” Deze Nederlandse tennisser bereikte jaren geleden geheel vanuit het niets de finale van Roland Garros maar haalde daarna nooit meer dat hoge niveau. Maat: ,,Ik heb er vertrouwen in dat Botic zijn plafond nog lang niet heeft bereikt. Aan zijn tennis heeft het namelijk ook nooit gelegen, het zat vooral in zijn ‘koppie’. Ik heb er vertrouwen in dat er nog veel meer moois aankomt. Dit moet hem ook zo’n boost geven.”

Jurre Jochemsen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie