Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Archief BDU

6000 Edese huishoudens in aanmerking voor energiebesparende maatregelen

1 september 2021 om 14:35 Wonen

EDE Meer dan zesduizend huishoudens in Ede kunnen in 2021 een vergoeding krijgen voor energiebesparende maatregelen. Dat meldt de gemeente Ede in een persbericht. Woningeigenaren en huurders mogen kiezen tussen een energiescan, Energiebox of het kopen van energiebesparende producten bij lokale ondernemers. De actie loopt storm volgens de gemeente storm: na een maand doen al tweeduizend huishoudens mee.

Gemeente Ede heeft hiervoor ruim 445.000 euro Rijkssubsidie gekregen uit de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RREW) en legt zelf 50.000 euro in. Duurzaamheid wethouder Geert Ritsema: ,,Fantastisch nieuws dat we met deze subsidie veel mensen in Ede kunnen helpen met tips en praktische oplossingen om te verduurzamen. Investeren in verduurzaming is investeren in je huis én in een lagere energierekening. Mooi om te zien dat zoveel Edenaren gebruikmaken van dit aanbod. Dat betekent dat onze inwoners hulp bij het verduurzamen van hun huis met beide handen aangrijpen. Daar doen we het voor!”

,,Huurders kunnen zich aanmelden voor de Energiebox. Deelnemers ontvangen een doos met energiebesparende producten, waarmee ze gemiddeld 113 euro per jaar op hun energierekening besparen. Een energiecoach geeft uitleg over energiebesparing en het gebruik van de producten. Bij de aankoop van zo’n box komt een van de Edese coaches Tjacco of Ernst langs om persoonlijk advies te geven. Woningcorporatie Woonstede ondersteunt dit initiatief en stimuleert haar huurders om een Energiebox aan te vragen. Ook huurders die niet via Woonstede huren kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de Energiebox.

Met een energievoucher kunnen allerlei energiebesparende producten worden gekocht bij Edese ondernemers. Het gaat om producten zoals radiatorfolie, buisisolatie, tochtwering, deurdrangers, Ledlampen, verwarmingspompschakelaar en regelbare thermostaatkranen. De gemeente Ede stelt drieduizend vouchers beschikbaar voor huurders en 2500 vouchers voor woningeigenaren. Personen die bij vorige actie hebben meegedaan, komen nu niet in aanmerking voor een energievoucher. 

Woningeigenaren die hun woning van voor 1990 duurzamer willen maken, kunnen een gratis energiescan aanvragen via www.ede-natuurlijk.nl/hulp-nodig. ,,Een onafhankelijke adviseur bekijkt de woning in een uurtje van onder tot boven. Daarna volgt er een advies op maat. Woningeigenaren maken zelf de keuze of en met welke aanpassingen ze aan de slag gaan.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie