In de rubriek Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over onderwepen die te maken hebben met opvoeden en duurzaamheid. Lois woont in Barneveld, is getrouwd en heeft drie jonge kinderen.
In de rubriek Het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait over onderwepen die te maken hebben met opvoeden en duurzaamheid. Lois woont in Barneveld, is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Pauw Media

Het Groene Vingertje: De geur van groene zeep

31 augustus 2021 om 12:01 Column

De geur van groene zeep doet me instantly denken aan thuis. Mijn moeder maakte er alles mee schoon, nog steeds. Dat vond ik maar saai. Toen ik voor het eerst op mijzelf ging wonen vond ik het dan ook heerlijk om langs het schap ‘schoonmaakproducten’ te sjokken. Smetteloze bleek, geurende allesreiniger, kekke toiletblokken en verschrikkelijk goed werkende middeltjes van HG. Voor ieder klusje wat. Hele routines had ik met al dat spul op een vaste dag in de week. Dat klinkt inmiddels als een ver, héél ver verleden. Schoonmaken in een huis met drie jonge kinderen vind ik het meest ondankbare werk dat er bestaat en stel ik makkelijk een week uit. Het is een tussendoor klusje geworden waarvan ik vooral snel af wil zijn. Bij de wc’s lagen tot voor kort bijvoorbeeld allesreiniger wegwerpdoekjes, want kleuters met haast... bah. Ook in de keuken lag zo’n pakje. Snel was ik wel, maar niet heel milieuvriendelijk. Maakt het wat uit en kan het op een makkelijke manier beter?

Vaak zit de meeste impact van schoonmaken in het gebruik van warm water. Het kost energie en levert CO2 uitstoot. Al die schoonmaakmiddelen kosten, naast geld en de verpakking, grondstoffen. Dat geldt ook voor veel plantaardige schoonmaakmiddelen. Tegelijkertijd bevatten ze chemicaliën die je na de schoonmaak het riool in spoelt. Vooral chloor is schadelijk. Terwijl het alleen maar het vuil bleekt en geeneens schoonmaakt. 

Er zijn echt genoeg natuurlijke alternatieven die het je eigenlijk alleen maar eenvoudiger maken (en goedkoper!). Sinds twee maanden gebruik ik weer die saaie groene zeep uit een pot. Ja, voor alles. Ik mag een recept delen van de website columnsbykari.com (en zoek alsjeblieft zelf ook even de andere DIY recepten op). Heel simpel. Breng 500 ml water aan de kook en voeg 2 eetlepels groene zeep toe, goed mengen, laten afkoelen en in een spuitfles, that’s it. Je zelfgemaakte ecologische allesreiniger. Onder andere naast de wc’s heb ik nu deze spuitflessen staan samen met wasbare doekjes voor ongelukjes van de kleuters. Hardnekkige kalkaanslag bestrijd ik met halve citroenen of spuit ik in met azijn. Even wachten en dan poetsen. Lastige vlekken, verkleurde voegen of last van een te-lang-niet-schoongemaakte-help!-wat-een-gore-gootsteen? Wrijf het in met baking soda. Voor de ramen gebruik ik gewoon afwasmiddel en water. Ik ben gestopt met toiletblokken vanwege de hoeveelheid plastic die ik daarmee weggooi en chemische middelen het riool in. Een alternatief kunnen de papieren Toilet Tapes zijn, of gewoon een geurend kaarsje. Ga je toch voor de kant en klare middeltjes? Let dan op het milieuvriendelijke keurmerk. Sommige merken werken met eenmalige verpakkingen en refills. Dat scheelt weer afval.

Op het gebied van schoonmaken blijf ik nog steeds niet bepaald een voorbeeld. Maar hopelijk heb ik je wel aan het denken gezet wat betreft al die wonderlijke, dure, vervuilende middeltjes. Ons kastje met schoonmaakmiddelen ziet er tegenwoordig een stuk simpeler uit: baking soda, azijn en groene zeep. Schoonmaken vind ik nog steeds belastend. Maar inmiddels stukken minder voor het milieu (en portemonnee)!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie