Afbeelding
Gemeente Ede

Airborne Ede-maand opent met Airborne Veteranenavond

28 augustus 2021 om 09:00 Evenementen Airborne herdenking en luchtlandingen Ede

EDE De Airborne Ede maand is vrijdag van start gegaan met de Airborne Veteranenavond. Burgemeester René Verhulst opende de herdenkingsmaand na afloop van het concert van het Orkest Koninklijke Luchtmacht samen met Alain Clark. Vanwege de coronamaatregelen werd de avond verplaatst naar Pathé Ede en in twee losse voorstellingen opgedeeld. 

Dit jaar werd de lokale Veteranen Dag voor het eerst gehouden tijdens de Airborne Ede-maand in september. Ruim 700 genodigden woonden de voorstellingen bij. Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade heetten de veteranen welkom. 

Burgemeester René Verhulst opende de avond. ,,Veteranen, aan de buitenkant mensen zoals u en ik, aan de binnenkant soms beschadigd. Daarom is het belangrijk dat we de verhalen blijven vertellen, dat we hun moed blijven eren. Zodat hun inzet niet voor niets is geweest. In Ede hebben we er altijd voor gekozen om de veteranenbijeenkomsten te verbinden met de geschiedenis van Ede. Ooit gestart met de Airborne taptoe, vanaf dit jaar met een concert op de laatste vrijdag van de Heideweek. Een nieuwe traditie is geboren en hopelijk volgend jaar buiten op het Kuiperplein.”

Tijdens zijn speech sprak hij Nederlandse én Canadese veteranen toe. ,,I also welcome our Canadian friends. Ede has a special bond with Canada. After all, a large part of Ede was liberated by Canadian troops. I hope to meet you one day in Ede. Until then!”

De bijzondere avond is tevens de start van de Airborne Ede-maand. De hele maand zijn er activiteiten in de gemeente, gericht op de thema’s herdenken, beseffen en beleven. Zoals verschillende exposities, kinderactiviteiten, de Airborne filmmaand, een gratis doeboekje voor kinderen en Airborne

Drie grote herinneringsevenementen komen voorbij: de Airborne Veteranenavond, de Airborne Luchtlandingen en Herdenking op zaterdag 18 september en het Pegasus Wandelfestival op zaterdag 25 september. Zo wordt het unieke verhaal verteld van de Airborne Luchtlandingen van 1944 in Ede: ‘Airborne, op weg naar vrijheid!’

Meer informatie over de Airborne Ede-maand is te vinden op www.ede.nl/airborne

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie