De Heideweek werd in 2019 afgesloten met een muzikaal spektakel.
De Heideweek werd in 2019 afgesloten met een muzikaal spektakel. Theo Beumer

‘De line-up op het Kuiperplein willen we volgend jaar op z’n minst evenaren’

24 augustus 2021 om 18:00 Evenementen

EDE Met namen als Di-rect, Samantha Steenwijk en Rolf Sanchez beloofde het tijdens de Heideweek een groot muzikaal feest te worden op het Kuiperplein. ,,Vanwege het jubileum had het bestuur al een aantal jaar gespaard voor die line-up”, zegt Wilfred Nep, voorzitter van de Kuiperpleincommissie.

Al twintig jaar is Nep betrokken bij de Heideweek. Eerst als bestuurslid, daarna als lid van de Kuiperpleincommissie, waar hij onder meer verantwoordelijk is voor het thema veiligheid. ,,Het is wel een uit de hand gelopen hobby, ja”, geeft hij lachend toe.

In al die jaren heeft Nep, die in het dagelijks leven rector van Het Streek Lyceum is, de Heideweek flink zien veranderen. ,,We begonnen in het Openluchttheater met 1200 bezoekers op één avond. Inmiddels zitten we op vijf avonden, met 8000 bezoekers per keer. Een wereld van verschil.”

SCENARIODENKEN Dat een pandemie zoveel roet in het eten zou gooien, had Nep niet kunnen bedenken. Ondanks zijn ervaring, was een coronaplan samenstellen geen sinecure. ,,Het draaiboek, wat we hebben is eigenlijk elk jaar grotendeels knip-en-plakwerk”, legt hij uit. ,,Maar nu moesten we echt scenariodenken met de gemeente. En ook de GGD stelde hoge eisen.”

Een forse horde was de toegang tot het terrein. ,,Bij 8000 bezoekers zouden we een rij van 12 km nodig hebben vanwege de anderhalvemeterregel buiten de toegangspoorten. We besloten daarom om in tijdsblokken te gaan werken. Maar dat betekende dan ook weer nadenken over extra entertainment voor de groep die als eerste naar binnen mocht”, geeft Nep als voorbeeld aan. ,,En zo kan je nog wel even doorgaan.”

AFBELLEN Toen de feestweek toch werd afgeblazen, moest de organisatie tientallen artiesten afbellen. ,,Zij stonden niet te juichen, natuurlijk”, zegt Nep. ,,Het besluit moest goed worden uitgelegd, want sommige artiesten hadden bijvoorbeeld niet door dat we een week voor Heideweek alles al moesten gaan opbouwen. Het risico was gewoon te groot. Uiteindelijk was er wel begrip.”

De tijd die in de plannen voor het Kuiperplein is gaan zitten – ,,Het zal de honderd uur wel naderen” – levert dit jaar nog niks op. ,,Maar de draaiboeken liggen nu wel klaar. We zijn erop voorbereid als de extra maatregelen volgend jaar ook nodig zijn.” En die spetterende line-up? ,,Die willen we volgend jaar op z’n minst evenaren”, stelt Nep.

door Elyse van den Brink

De Heideweek gaat voor het tweede jaar op rij niet door. Om toch nog stil te kunnen staan bij deze traditionele feestweek voor jong en oud, sprak EdeStad.nl vijf betrokkenen over hun rol bij de organisatie van de Heideweek en de obstakels waar zij het afgelopen anderhalf jaar mee te maken kregen. Dit is het tweede deel van deze serie. Lees deel 1 hier.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie