Melly Hamelink-Idema van Bruidshuis ’t Koetsje heeft samen met haar team tientallen uren in de japonnen gestoken.
Melly Hamelink-Idema van Bruidshuis ’t Koetsje heeft samen met haar team tientallen uren in de japonnen gestoken. Arjan van Bruggen

Melly Hamelink maakte de japonnen voor de Heidehoogheden: ‘We wilden echt gaan knallen’

22 augustus 2021 om 08:00 Mensen

EDE Zeker tachtig uur werk, ingewikkelde borduursels en meters paarse stof. Melly Hamelink-Idema van Bruidshuis ’t Koetsje was verantwoordelijk voor de japonnen waarin Heidehoogheden Meryl Rensenbrink en Maxime Baaij zouden schitteren tijdens de Heideweek. Al voor het tweede jaar op rij blijven haar creaties ongedragen in de kast hangen.

Januari 2020. De gevolgen van de coronacrisis waren nog ver weg en Hamelink en haar team gingen aan de slag met de feestjaponnen voor de Heidehoogheden, die in mei af moesten zijn. ,,2020 was een jubileumjaar. Het zou de 85e editie worden, dus we wilden echt gaan knallen en er iets feestelijks van maken”, legt Hamelink uit.

Toen in de loop van dat voorjaar de kans op een Heideweek steeds meer afnam, bleef het team desondanks hard aan de paarse jurken werken. ,,We kregen wat meer tijd om de japonnen af te maken. Maar we hadden toen wel steeds meer zoiets van: het gaat dit jaar niet door. Dat het feest nu weer van tafel is, vinden we natuurlijk ontzettend jammer”, zegt Hamelink. ,,Maar we hebben alle begrip voor de afgelasting. Dat is een goede keuze geweest.”

Artikel gaat verder onder de foto.


Heidehoogheden Meryl Rensenbrink en Maxime Baaij droegen de japonnen tijdens een fotoshoot. - Arjan van Bruggen

AFZWAAIEN Omdat Heidehoogheden Rensenbrink en Baaij na twee afgelaste edities definitief afzwaaien, zullen de feestjaponnen waar zoveel tijd in is gaan zitten niet meer gedragen worden. ,,De Heidehoogheden krijgen de jurken sowieso”, zegt Hamelink. ,,Maar verder zal er helaas niet veel meer mee gedaan worden.”

Wat de maakster van de jurken ook jammer vindt, is het uitblijven van reacties op haar werk. ,,We zijn elk jaar weer benieuwd wat mensen van de japonnen vinden. Iedereen heeft er wel een mening over. Die hoeft niet altijd hetzelfde te zijn, maar het is fijn om die feedback te krijgen.”

Tijd om bij de pakken neer te zitten, hebben Hamelink en haar collega’s niet. Zij zijn alweer bezig met de japonnen voor volgend jaar. Het ontwerp wordt anders dan andere jaren, verzekert ze. Maar een tipje van de sluier kan ze nog niet oplichten. ,,Dát blijft nog eventjes een verrassing.”

door Elyse van den Brink

Een groot aantal jurken van voormalig Heidehoogheden is momenteel te bewonderen in de Stingerbol. De bijzondere tentoonstelling, die wordt aangevuld met beeldmateriaal, is nog te bezoeken op zondag 22, vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus van 13.00 tot 16.00 uur. De toegangsprijs is 2 euro. De werkjaponnen van de huidige Heidehoogheden zijn hier ook te zien. Dit zijn de jurken die zij tot aan het begin van de Heideweek dragen, waarna de feestjaponnen in gebruik worden genomen. Meer informatie is te vinden op stingerbol.nl

De Heideweek gaat voor het tweede jaar op rij niet door. Om toch nog stil te kunnen staan bij deze traditionele feestweek voor jong en oud, sprak EdeStad.nl vijf betrokkenen over hun rol bij de organisatie van de Heideweek en de obstakels waar zij het afgelopen anderhalf jaar mee te maken kregen. Dit is het eerste deel van deze serie.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie