Hygiënemaatregelen en ruimere openingstijden voor supermarkten werden ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Hygiënemaatregelen en ruimere openingstijden voor supermarkten werden ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daan Bleuel

Winkels ook in de toekomst op zondagochtend vroeg open

22 juli 2021 om 10:12 Winkels

LEUSDEN Winkels in Leusden kunnen sinds maart vorig jaar op zondagochtend hun deuren al om 9.00 uur openen. Daarvoor hebben zij vanwege de coronamaatregelen ontheffing gekregen van de Winkeltijdenverordening. Het winkelbezoek kon zo beter over de dag worden gespreid, waardoor drukte werd voorkomen. Volgens het college is er genoeg draagvlak om deze zondagochtendopenstelling ook in de toekomst toe te blijven staan.

Een deel van de winkeliers wil deze situatie, ook na corona, graag handhaven, meldt het Leusdense college. In december heeft de gemeenteraad een motie aangenomen, waarin het college wordt gevraagd na te gaan of een permanente verruiming van de openingstijden op zondagochtend op voldoende draagvlak kan rekenen. 

DRAAGVLAKMETING De Leusder Ondernemers Federatie (LOF) heeft hiervoor het draagvlak gepeild onder winkeliers. Het overgrote deel heeft aangegeven voorstander te zijn, of er geen bezwaar tegen te hebben. Of winkels wel of niet open gaan op zondagochtend of op een feestdag, blijft altijd de eigen keuze van de ondernemer. Een draagvlakmeting onder inwoners, uitgevoerd door Market Response, wijst uit dat 47 procent van de inwoners voorstander is van de zondagochtendopenstelling, 36 procent is tegen en 17 procent heeft hierover geen mening. Van de mensen die al gebruik maken van de zondagochtendopenstelling is een grote meerderheid voorstander: 81 procent. 

Op basis van de draagvlakpeiling is het college van mening dat er voldoende draagvlak is voor openstelling van de winkels op reguliere zondagochtenden en enkele feestdagen. Het stelt de raad daarom voor om een nieuwe Winkeltijdenverordening Leusden 2021 vast te stellen, waarin dit mogelijk wordt gemaakt.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie