Lois Sohilait uit Barneveld schrijft in haar column Het Groene Vingertje over thema´s die te maken hebben met opvoeding en duurzaamheid. Ze is getrouwd en heeft drie jonge kinderen.
Lois Sohilait uit Barneveld schrijft in haar column Het Groene Vingertje over thema´s die te maken hebben met opvoeding en duurzaamheid. Ze is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Pauw Media

Het Groene Vingertje: ‘We verspillen gemiddeld 34 kilo per persoon per jaar’

21 juli 2021 om 08:20 Column

Volgens het Voedingscentrum verspillen Nederlanders gemiddeld zo’n 34 kg voedsel per persoon per jaar. Slik. Wij, kampioenen voedselverspilling, doen hieraan mee. Zo voel ik me tenminste als ik weer half afgekloven appels weg mik of verrotte puntpaprika’s (want het dubbele aantal voor dezelfde prijs kon ik echt niet aan mijn neus voorbij laten gaan). Of een half brood aan korsten per week weggooi, want Isah verstopt ze onder de randjes van haar bord. En al dat eten wat ik voor mijn kinderen klaarmaak in de hoop dat het een keer in hun maag beland in plaats van de prullenbak, kansloos. 

Ik probeer dit te verminderen door ieder weekend een weekmenu te maken en alle boodschappen in één keer te halen (om vervolgens nog tien keer naar de supermarkt te gaan). Ik plan een restjesdag in en heb met bakjes en mandjes overzicht gecreëerd in de koelkast en op het aanrecht. 

Voedselverspilling heeft een grote negatieve impact op ons klimaat. We verspillen niet alleen het voedsel. Ook de verborgen impact is groot: grondstoffen, arbeid en energie. Wat kan je eraan doen?

VOORKOMEN Het beste is natuurlijk om verspilling te voorkomen. Ik reken mijn kinderen niet meer mee als ik kook. De meesten (althans, in mijn omgeving) eten vrijwel niets, hoe hard je het ook hoopt. Kook eens een week uit je voorraadkast en diepvries en plan wekelijks een kliekjesdag in. Je bent verbazingwekkend goedkoop uit en het ruimt lekker op. Neem in de supermarkt juist de lelijke, net zo lekkere groentes mee en stel zelf een tros samen van eenzame bananen. Ze worden vaak niet verkocht, heb jij ze maar mooi gered! Koop producten met kortingsstickers of uit een ‘verspillingsbak’. Of koop een pakket via de app ‘Too good to go’. 

INVRIEZEN Heb je afsnijdsels en schillen over van groenten? Vries het in. Bij een half pannetje groenten doe je 1 liter water, wat peperkorrels, laurierblad en zout. Uurtje trekken en je hebt een serieus goede groentebouillon. Brood over? Maak er wentelteefjes van of verkruimel het tot paneermeel. Of maak er croutons van door er lekker veel knoflook, zout en olijfolie overheen te doen. 10 minuten in de oven op 180 graden en tussendoor even husselen. Bewaar appels, bananen, tomaten en avocado’s apart. Ze maken andere fruitsoorten sneller rijp. Knoop een stukje plastic (van een verpakking dat je anders zou weggooien) om de bovenkant van een tros bananen, zo rijpen ze niet zo snel. Pep sla op door het 5-10 minuten in koud water te leggen. Een teveel aan groenten en fruit doe ik door onze slowjuicer of blender. Ook maak ik weleens een restjes-omelet als lunch. Ik heb foodhuggers gekocht in de strijd tegen verspilling. En wist je dat je verse kruiden, eieren (opgeklopt en rauw in een bakje), noten en kaas kan invriezen?!

CONFRONTATIE Wat mij uiteindelijk helpt op alle gebieden van verduurzamen, is confrontatie. En laat ik daar nu de perfecte app voor hebben gevonden: onze verspilling ga ik meten met de ‘Verspillingsvrije Coach’. Doe je een weekje mee?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie