Joanne Baan en haar vier dochters zijn verknocht aan hun rode bakfiets van Het Fietsenhuis.
Joanne Baan en haar vier dochters zijn verknocht aan hun rode bakfiets van Het Fietsenhuis. Hans Malestein Fotografie

Joanne blij met haar bakfiets: ‘Auto is bijna niet meer nodig’

9 juli 2021 om 09:16 Verkeer en vervoer

BARNEVELD Een knalrode, vintage-look bakfiets met daarin vier jonge meiden: als Hans (34) en Joanne Baan (32) met hun dochters op pad zijn, vormen ze een opvallende verschijning. De Barnevelders ,,kunnen niet meer zonder” de elektrische bakfiets die ze drie jaar geleden bij Het Fietsenhuis kochten.

Dat vertellen Hans en Joanne in hun woning aan de Gasthuisstraat, dicht bij het centrum van Barneveld. ,,Zo’n drie jaar geleden was ik zwanger van onze derde dochter”, blikt Joanne terug. ,,Ik moest nadenken over een manier om drie - en later vier - kinderen te vervoeren. Mijn voorkeur ging toen al uit naar een fiets in plaats van de auto, omdat fietsen gezond en beter voor het milieu is.”

IJSCOKAR Een bakfiets leek een voor de hand liggende optie. ,,Maar we vonden de meeste modellen te lomp en niet wendbaar genoeg. We wilden niet zo’n ijscokar”, zegt Hans lachend. Het stel ging voor advies langs bij Het Fietsenhuis, waar zowel Hans als Joanne al sinds jaar en dag klant zijn. ,,Eigenaar William van ‘t Hol geeft altijd goed en eerlijk advies. Hij weet ontzettend veel van fietsen en je merkt dat hij zijn klanten oprecht blij wil maken.”

Destijds leverde William nog geen bakfietsen. Hans: ,,Ik zei tegen hem: als jij dealer wordt, koop ik bij jou een bakfiets. Een week later belde hij me op en sindsdien heeft hij een dealerschap met Bakfiets.nl.”

TWEE WIELEN De voorkeur van Hans en Joanne ging toen al uit naar de ‘CargoBike Cruiser Long Steps’: een sportief vormgegeven elektrische fiets met een vintage uitstraling. In tegenstelling tot veel andere bakfietsen heeft dit model niet drie, maar twee wielen. Joanne: ,,Daardoor is de fiets heel wendbaar, wat goed van pas komt in het centrum.” Daarnaast is de tweewieler volgens Joanne makkelijk in het gebruik en multifunctioneel. ,,Er is ruimte voor een Maxi-Cosi, een hondenbench, of wat je er maar in kwijt wilt. De magnetische sluiting van de gordels is ook erg handig en veilig.”

DUINEN Ook dochters Lotte (6), Emma (5), Anna (3) en Fleur (1) zijn fan van het felrode vervoermiddel. ,,Ze vinden het ontzettend leuk om erin te zitten”, zegt Joanne. Dankzij de bijbehorende tent zitten de kinderen altijd lekker droog. ,,Ik heb de auto bijna niet meer nodig.”

VIJFDUIZEND KILOMETER Inmiddels is het drie jaar geleden dat het gezin de tweewieler aanschafte en staat de teller op maar liefst vijfduizend kilometer. ,,Voor onderhoud kunnen we gewoon terecht bij Het Fietsenhuis, dan komen ze de fiets eventueel ophalen en brengen ze ‘m ook weer terug. Maar het was de afgelopen jaren bijna nooit nodig - en we fietsen echt heel veel.”

Zo namen de Barnevelders hun bakfiets het afgelopen paasweekend in de aanhanger mee naar het Zuid-Hollandse Ouddorp. ,,We hebben daar door de duinen gereden, ook over steile paden. Dat was een goede test, maar met de hoge ondersteuning was het nog steeds prima te doen. Meestal hebben we de hoogste ondersteuning niet eens nodig, maar rijden we in de eco-stand.”

ONMISBAAR Dat hun bakfiets in drie jaar tijd onmisbaar is geworden, durven de jonge ouders wel te stellen. ,,We gebruiken hem voor alledaagse dingen, maar ook om op zaterdag bijvoorbeeld naar de markt in Voorthuizen te gaan. Een bijkomend voordeel is dat de kinderen netjes bij elkaar blijven als ze erin zitten.” Lachend: ,,We zeggen wel eens tegen elkaar: als de meiden eruit gegroeid zijn, houden we ‘m gewoon.”

Aangeboden door Het Fietsenhuis

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie