Jurre Jochemsen

,,We knokten voor elke meter en dwongen daarmee af dat Ajax bijna geen grote kansen kon creëren”, aldus de oud-speler van SDV Barneveld, Vitesse, SC Cambuur en Flora Tallinn. ,,Dat was echt onze verdienste. Zaak voor mij was aanvallend te ‘prikken’ en hun rechtsback Sergino Dest in de gaten te houden. Dat is samen met linksback Leon Guwara, die Hakim Ziyech goed in bedwang hield, goed gelukt vind ik. Door deze speelwijze kwam ik zelf niet heel veel aan de bal, maar de momenten dat dit wél gebeurde, ging dat gelukkig goed.” Wat heet, de 26-jarige voetballer opende de score namens de Domstedelingen en dwong een stafschop af. ,,We wisten dat Ajax verdedigend wel eens kwetsbaar is in het achterste blok en bij de vrije trap van Simon Gustafsson profiteerde ik daarvan door raak te koppen. Wat een ontlading na die goal, echt fantastisch.”

Na de pauze kwam er een kink in de kabel bij de oud-SDVB’er. ,,Mijn schouder ging echt bijna helemaal uit de kom. Dat is bij Jong Vitesse voor het eerst gebeurd, toen mijn schouder bij een actie in het gras bleef hangen. Dat was in mijn tijd bij Utrecht, waar ik nu ook alweer drie jaar zit, nog nooit gebeurd. Daarom heb ik een operatie ook nooit overwogen. Bij Cambuur had ik het wel een keer gehad.” Tegen Ajax overstrekte hij de arm maar bleef de schouder, zoals hij het noemt, ‘op het randje’. ,,Ik probeerde te ontspannen op het gras en gelukkig schoot de schouder er weer helemaal in. Dat deed eigenlijk nog het meeste pijn.” Daardoor kon hij na afloop niet helemaal meedelen in de euforie. ,,Ik had ook nog een strafschop afgedwongen die Simon knap maakte dus de avond kon eigenlijk niet meer stuk. Maar doordat ik door de pijn toch met een mitella rondliep, ben ik niet - in tegenstelling tot veel ploeggenoten - het supportershome ingedoken. Neemt niet weg dat het nog het goed werd gevierd in de kleedkamer hoor. En ja, ik lag er nog pas om twee uur in.”

[VAKER LATEN ZIEN] Zaak nu is om het goede spel wat vaker te laten zien. ,,Het is niet constant genoeg bij FC Utrecht, dat is duidelijk. Als je het verschil ziet met de verloren wedstrijd tegen RKC, dat is echt veel te groot. Dat kan haast niet anders dan met instelling te maken hebben, dus dat moet echt beter.” En hoe is het met de schouder ‘the day after’? ,,Ik ben vanochtend (gisteren) nog wel even op de club geweest voor controle en ook vrijdag ga ik voor een check naar het ziekenhuis. Maar ik ga ervan uit dat ik zondag - als ik fit ben - speel.” Dan speelt FC Utrecht thuis tegen Sparta Rotterdam.

Op 19 april is Feyenoord de opponent in de Rotterdamse Kuip, bij de bekerfinale.