Peter Pos

Bij SDVB zagen ze het vertrek van Johan de Man niet aankomen. ,,We waren wel een beetje verrast'', geeft voorzitter Jan van Beek onmiddellijk toe. ,,Voor de bekerwedstrijd tegen DIO'30 zijn we even met elkaar gaan zitten. Wij wilden polsen hoe Johan er in zat, hoe het er wat hem betreft voor stond om zijn contract te verlengen."
['KORTE KANT'] Tot die vraag kwam het niet, omdat de 52-jarige trainer uit Veenendaal meteen aangaf na dit seizoen te willen stoppen. Van Beek: ,,Als je dat hoort, dan kun je alleen maar zeggen: 'jammer' en moet je weer door. Voor SDVB begrippen is drie jaar aan de korte kant. Veel trainers hebben langer gewerkt bij ons. Dat was nu ook weer onze insteek."
Ruim tweeënhalf jaar geleden begon de voormalige verdediger van GVVV bij de eersteklasser. SDVB haalde een ervaren trainer in huis. De Man begon in 2003 als assistent bij GVVV. Vier jaar later werd hij hoofdtrainer bij Lunteren. Via WAVV, IJsselmeervogels, VVA'71 en Genemuiden kwam hij bij SDVB terecht.
[MOEIZAAM] De eerste maanden na zijn entree verliepen moeizaam qua resultaat. Daarna ging het lopen en pakten de Barnevelders veel punten. Twee keer eindigde SDVB keurig als vierde, maar liep wel telkens deelname aan de nacompetitie mis. Dit seizoen werd er pas één keer verloren, maar werd er ook liefst vijf keer gelijkgespeeld.
Genoeg reden voor tevredenheid. ,,Ik heb hier heel fijn kunnen werken en doe dat nog steeds'', begint De Man. ,,In mijn eerste jaar kwam het inderdaad moeizaam op gang. Het mooie is dat na de winterstop niet alleen de resultaten uitstekend waren, maar dat gebeurde ook nog eens met goed voetbal. Als je ziet hoeveel ploegen wij om zeep geholpen hebben. Daar heb ik echt van genoten.''
,,Het is heel mooi dat we dat met elkaar neergezet hebben'', vervolgt de trainer. ,,Ik voel ook de waardering. Dat ik toch heb besloten om te stoppen is dat ik het idee heb dat ik de boel uitgeperst heb en niet het idee heb dat ik er meer uit ga krijgen."
,,Ik ben niet over één nacht ijs gegaan'', benadrukt hij. ,,Ik heb er ruim de tijd voor genomen en met anderen over gesproken. Bijvoorbeeld met Wilco van Dijk, mijn assistent-trainer. Wij kunnen lezen en schrijven met elkaar. Met hem heb ik er open en eerlijk over gepraat. Het werd duidelijk dat dit de beste beslissing was."
,,Ik ben een gevoelsmens. Ook al heb ik het nog steeds enorm naar mijn zin bij SDVB, dat is voor mij geen drijfveer om door te gaan. Voor mij staat de prestatie bovenaan, of beter gezegd de uitdaging. Natuurlijk is het een uitdaging om er nog meer uit te krijgen. Zo'n derde seizoen is een cruciaal moment om je af te vragen wat gaan we doen? Mijn gevoel gaf aan 'drie jaar is genoeg'. Ik heb ook nooit ergens vier jaar als hoofdtrainer gewerkt. Bij VVA was ik dat misschien wel van plan, maar daar stopte het vroegtijdig vanwege het faillissement van de club."
['KLIKKEN'] Over zijn toekomst heeft De Man nog niet nagedacht. ,,Ik ben vooral bezig geweest met de beslissing 'ga ik door bij SDVB of niet'. Die knoop heb ik doorgehakt. Nu ga ik verder kijken. Belangrijk voor mij is dat het bij me past. Ik stap niet overal zo maar in. Het moet klikken wat betreft de manier van werken en de spelopvatting.''
,,Ik blijf altijd heel dichtbij mezelf'', benadrukt De Man nog maar eens. ,,Als trainer ben ik veeleisend, maar ook recht door zee. Ik kan heel hard zijn, maar nooit achter de rug om en het is altijd ergens op gebaseerd. Ik sta voor de spelers en ga voor ze door het vuur, maar verwacht het andersom ook."
,,Ergens assistent worden zie ik niet zitten'', zegt De Man, die werkzaam is als bedrijfsmakelaar, tot besluit. ,,Ik wil zelf beslissingen nemen en verantwoordelijk zijn. Dus ik ga op zoek naar een baan als hoofdtrainer en zie wel wat er op mijn pad komt. Tot die tijd zet ik me volledig in voor SDVB."
Over dat laatste bestaat geen twijfel. Van Beek,,We weten dat we aan Johan een heel goede trainer hebben. Wij gaan nu rustig op zoek naar een nieuwe trainer. We zijn een weg ingeslagen waarin doorstroming van de eigen jeugd centraal staat. Je merkt alleen maar positieve reacties over hoe we bezig zijn. Daarop willen we door bouwen."