Jurre Jochemsen

Korrel (25) pakte de titel in de klasse tot 100 kilogram. De Barnevelder won in China in de finale van de Japanner Aaron Wolf. De spannende partij tegen Wolf moest worden beslist in de golden score, nadat de judoka's in de reguliere tijd twee straffen hadden gekregen. Daarin pakte Korrel met waza-ari de zege. De vechtsporter had in de voorronden de Zweed Joakim Dvarby verslagen met ippon. De Oezbeek Moechammadkarim Choerramov werd geklopt met waza-ari en Otgonbaatar Lkhagvasuren uit Mongolië opnieuw met ippon. In de halve eindstrijd was hij de Georgiër Varlam Liparteliani ook met ippon de baas. Met name de zege op Choerramov smaakte mierzoet. ,,Na mijn bronzen medaille op het WK, ging het een tijdje wat minder met mij en verloor ik twee keer van deze Oezbeek. Dat ik in China won van hem, voelde als een lekkere revanche en daarmee pakte ik nog wat extra vertrouwen.”

[EERSTE KEER] Het is de eerste keer dat Korrel, geboren in Vianen, maar al ruim een jaar woonachtig in Barneveld, de Masters won. ,,Twee jaar geleden pakte ik een keer brons bij dit toernooi dat nog een slag hoger staat aangeschreven dan de Grand Slams. Iedereen die ertoe doet in het wereldje, was aanwezig. Normaal is de hele top-16 hier actief, maar omdat de Olympische Spelen eraan komen, was nu bijna de hele top-32 van de wereld present. Alle toppers waren er dus wat dat betreft kan je het inderdaad wel een prestigieus toernooi noemen. Alle tegenstanders die ertoe doen, waren er.”

Ondanks het feit dat hij eerder dit jaar al brons haalde bij het WK judo, is het ook voor Korrel prettig dat er daarna nog een bevestiging komt in de vorm van eremetaal. ,,Ik ging ook vol voor goud in China, na wat tegenvallende weken ná het WK. Er is dan ook een hoop gebeurd na dat brons, het had gewoon veel impact. Niet dat ik ervan naast mijn schoenen ben gaan lopen - totaal niet zelfs - maar het doet wel wat met je. Prachtig dat ik aan het einde van dit jaar nog zo’n resultaat boek en ik me herpakt heb na de mindere weken.” Hoe zien de komende weken eruit voor Korrel? ,,Het gas gaat er wel een beetje af, als het gaat om het pure judo zelf, aan mijn fysiek moet ik echter wel blijven werken. Conditie en kracht moeten nu eenmaal niet achteruit gaan in zo’n ontzettend belangrijk jaar. En in januari zal ik heus weer gretig dat judopak aantrekken.”

[EERSTE] Korrel is na zijn zege in China dus weer de nieuwe nummer 1 van de wereld. Op de olympische kwalificatieranking staat hij tweede, dan wel derde. ,,Alles is vanaf nu gericht op Tokio. Ik heb bewezen op het juiste moment te kunnen pieken, heb het in huis. Laten we hopen dat dit in augustus ook weer lukt.”