Jurre Jochemsen

Het was ook voor de Barnevelder hectisch met de trainerswissel en het feit dat hij eerder dit seizoen op de bank belandde. De geboorte van zijn eerste kind kwam daar op privégebied ook nog bij en dat verandert ook hem. Hij beleeft dus echte tropenweken. Op 7 december werd hij vader, zo vertelt hij in een skybox in stadion De Galgenwaard. ,,En de volgende dag werd ik alweer op het trainingsveld verwacht voorafgaande aan de wedstrijd tegen Heracles. Ik had niet geslapen maar wilde me ook niet afmelden. Ik raakte die training geen bal, maar gelukkig stond ik de zondag erop wel ‘gewoon’ in de basis. Ja, daar doe je het als voetballer toch voor. Een speler wil spelen, zo ook ik.”

Toch was dat in de periode voordien niet altijd het geval. ,,Na NAC Breda werd ik uit de basis gezet door onze nieuwe trainer Dick Advocaat. Dat had ik echt niet zien aankomen omdat ik niet slecht speelde. En juist toen begon de ‘winstreeks’ van de club en moest ik dus even ‘zitten’.”

De nieuwe oefenmeester, opvolger van de eerder dit seizoen ontslagen Jean-Paul de Jong, had op dat moment geen reden om zijn basiself te veranderen. ,,Ik moet ook wel zeggen dat ik een beetje het slachtoffer was van het systeem. Dat zei de trainer ook tegen me. Hij vond ook dat ik het niet slecht had gedaan. Maar ja, 4-4-2 werd 4-3-3 en daar was ik de dupe van.”

[VECHTEN] Voor de tegenwoordig in Amersfoort woonachtige Barnevelder was het dus vechten om terug te komen. Maar dat blijkt hem wel toevertrouwd. ,,Mijn invalbeurten gingen gelukkig goed en vaak was het zo dat het team ging scoren toen ik erin kwam. Ik wil echt niet zeggen dat het puur door mij kwam natuurlijk, maar lekker was het wel. Ik probeerde met mijn loopvermogen en diepgang voor dreiging te zorgen en was natuurlijk getergd na al die keren op de bank.”

De laatste wedstrijden speelt de voormalig speler van SDV Barneveld, Vitesse, Flora Tallinn en Cambuur altijd weer. ,,Heel lekker, dat is duidelijk. Als je bijvoorbeeld naar de wedstrijd van vorige week zondag tegen Heerenveen kijkt; dat was echt heel goed, qua voetbal. Bij rust hadden we misschien wel met 0-4 voor moeten staan, maar dat gebeurde niet. Door twee corners kwam Heerenveen terug tot 2-3 maar gelukkig wonnen we nog wel.”

Afgelopen donderdag volgde het bekerduel met Feyenoord. Dat ging met 1-0 verloren. In de Kuip werd basisspeler Van de Streek ruim een half uur voor tijd naar de kant gehaald door Advocaat. Met Feyenoord is een club genoemd die in het recente verleden aan Van de Streek werd gelinkt. ,,Met mijn speelstijl zou ik daar misschien wel kunnen passen, maar er is op dit moment geen sprake van welke interesse dan ook en ik heb het uitstekend naar mijn zin hier bij FC Utrecht. Ik houd wel van volksclubs, net als Cambuur is FC Utrecht echt een geweldige club met die fanatieke fans. Het zit hier in de Galgenwaard haast altijd lekker vol en dat was bij Vitesse helaas wel anders. De mentaliteit bij Cambuur en Utrecht kan je wel een beetje vergelijken, hoewel het hier een stuk groter en professioneler is.”

Heeft de Barnevelder die steun van het publiek echt nodig? ,,Nou, het zou niet best zijn als het daar vanaf zou hangen, maar lekker is het wel om zo’n ‘twaalfde man’ achter je te hebben staan. Bij uitwedstrijden is het ook heerlijk voetballen als je zo’n fanatiek uitvak ziet.” Steun van zijn ouders Anton en Ditte heeft hij in ieder geval wel altijd. ,,Ja, dat is toch wel prachtig ja. Ze móeten er niet zijn van mij, maar ze vinden het zelf gewoon heel mooi. Geweldig toch? En oh ja, ze kregen ook wel heel veel reacties na het vorige stuk in jullie krant waar zij ook werden geïnterviewd. Mooi was dat.”

[GERUCHTMAKENDE TRAINERSWISSEL] Hoe kijkt Van de Streek (25) terug op de geruchtmakende trainerswissel De Jong/Advocaat. ,,Het was vorig seizoen al een beetje aangegeven vanuit de spelersgroep; er was twijfel over het doorschuiven van Jean-Paul. Daardoor begon hij dit seizoen al een beetje met een achterstand. Toen we ook nog eens slecht begonnen aan het seizoen - wat uiteraard ons als spelersgroep ook te verwijten valt - was het voor Jean-Paul helaas niet meer te redden. Zonde, want het is echt een prima vent en trainer. En ja, ik speelde onder hem altijd.”

Is het sowieso geen goede keus om een assistent door te schuiven naar de functie van hoofdtrainer? ,,Dat kan je niet zo zeggen vind ik. Bij AZ is de keuze gemaakt om Arne Slot door te schuiven. Die ken ik toevallig omdat we samengewerkt hebben bij Cambuur. Daar heb ik zeker wel heel veel vertrouwen in, ook als hoofdtrainer. Hij is tactisch sterk en lijkt een geboren trainer; hij heeft een soort natuurlijk overwicht ook.”

En over de toch ook als ouderwets te boek staande zeventiger Advocaat: ,,Ja, die heeft ook zeker overwicht en is zó ervaren. Hij heeft het natuurlijk ook goed op de rit gekregen. Ik ben benieuwd of hij ook volgend seizoen hier de trainer is. We zullen zien… En assistent Zeljko Petrovic is ook een heel goede, grappige people-manager ernaast. Hij zorgt met zijn grappen en mooie accent voor een goede sfeer, echt een ‘goeie’ voor de groep. ” John van den Brom wordt genoemd als eventuele nieuwe hoofdtrainer volgend seizoen. ,,Daar heb ik bij Vitesse nog onder gespeeld. Ja, we kunnen er verder nog niet veel over zeggen denk ik zo.”

De broertjes van Sander, Martijn en Ruben, zitten tegenwoordig bij de A-selectie van SDV Barneveld. ,,Ze doen het goed. Keeper Ruben zit vaak op de bank en speelt ook bij het tweede. Ze hebben allebei, ook Martijn dus, heel veel motivatie en hebben plezier. Dat is mooi om te zien.”

Hoe zit het verder met zijn contacten met het ‘Barneveldse’? ,,Nou, heel vaak kan ik bij SDVB helaas niet zijn, maar met de trainer die mij destijds bij het eerste heeft gehaald, Dick Schreuder, heb ik nog regelmatig appcontact. Hij vroeg me pas nog vanuit Amerika, waar hij trainer is, waarom ik op de bank was beland. Ik ben hem nooit vergeten, hij heeft me bij het eerste goed begeleid en mede doordat ik bij SDVB al op veel plekken, zoals ‘op 10, op rechts en in de spits heb gespeeld, ben ik de multifunctionele speler geworden zoals nu. Ik zie dat multifunctionele vooral als voordeel trouwens. Trainers kunnen me op veel plekken kwijt.”

[VEEL LOPEN] Op de centrale vooruitgeschoven middenveldpositie, daar waar hij nu speelt, voelt Van de Streek zich echter het meest thuis. ,,Lekker veel lopen, voor de goal komen, goaltjes meepikken, heerlijk vind ik dat. Maar er mogen wel wat goals bij, dat ben ik met je eens. Ik heb er pas drie in de competitie en twee in de beker. Maar goed, ik heb helaas dus de nodige wedstrijden gemist.”

De Barnevelder - die een contract heeft tot medio 2021 - heeft voorlopig geen enkele reden om de Domstad te verlaten. ,,Mijn zaakwaarnemer Hakim Slimani heeft ook niets gehoord van eventuele interesse en zoals ik al eerder zei, heb ik het hier uitstekend naar mijn zin. Ik ben gesetteld in Amersfoort en voel me goed met mijn vrouw Carine - we zijn afgelopen september getrouwd - en dochter Ella. Het zijn pittige weken zo met al het voetbal en de opvoeding. Het is fantastisch om je zo verantwoordelijk te voelen voor zo’n klein kind. Dat is op dit moment natuurlijk het allerbelangrijkste, hoe Ella zich voelt. Maar eerlijk is eerlijk, binnen het veld mag relativeren natuurlijk niet tijdens de wedstrijden.” Zo ook niet morgenmiddag tegen Ajax. ,,We gaan vol voor de winst net als vorig jaar. En laten we ook hopen dat ik er dan eentje mag maken!”