Jurre Jochemsen

Bouw vertelt vol enthousiasme. ,,Wel humor toch dat we deelnemers hebben die geen eens Nederlands spreken? Door het netwerk van de nodige vaste ruiters en amazones, komen die erbij, prachtig toch. Zo hebben we uit Engeland Conan Wright en Biba McCaul. Uit Spanje komt Jason Sánchez Johnson.”

Gisteravond waren er veel jonge paarden actief en dat bracht veel volk op de been. ,,We zijn dit als organisatie natuurlijk ook nagegaan, maar het valt ons inderdaad altijd op dat de maandag een populaire avond is. Waar in het voetbal scouts op zoek gaan naar goede spelers, kwamen er gisteren de nodige mensen naar ons toe om goede paarden te ontdekken.”

[‘VERTROUWD’] Aan de formule zal niet veel worden gesleuteld. ,,We gaan op dezelfde manier het evenement in, juist omdat dit vertrouwd voelt voor zowel deelnemers als organisatie. Wethouder Didi Dorrestijn reikt zaterdagavond de felst begeerde prijs uit, het Wilde Varken. Verder is de animo vergelijkbaar met andere jaren. Er zijn duizend starts en zo’n 500 tot 600 ruiters en amazones. Dit festijn lijkt echt een blijvertje.” ‘t Wilde Varken geldt als de opvolger van het befaamde Gouden Ei dat jarenlang in Barneveld plaatsvond. Wat is de verklaring voor het feit dat ‘t Wilde Varken nog altijd geldt als genoemd ‘blijvertje’? ,,Ik denk de combinatie van sportiviteit en gezelligheid”, zo vertelt het lid van de organiserende club De Veluweruiters. ,,Ik ben er vanaf het begin bij en de mix ook tussen pony’s en paarden en het feit dat het regionale clubs verbindt, maakt het gewoon tot iets moois.” Waar blijkt die verbinding uit? ,,Andere verenigingen laten altijd blijken graag te willen meehelpen. Dat gebeurt gewoon tijdens het evenement en dat is natuurlijk prettig. Een voorbeeld daarvan? Nou, vorig jaar was de vaste omroeper even niet aanwezig en toen kwam er zomaar een vrijwilliger van Voorwaarts die inviel. Geweldig toch?” Wie ziet ze als favorieten voor de hoofdprijs? ,,Nou, de winnares uit Eemnes van vorig jaar, Belinda de Graaf, doet dit jaar weer mee en maakt opnieuw kans. Verder hopen wij dat onze ‘thuisrijders’, onze instructeurs Fabienne Hamoen en Guido-Jan Schoenmaker, ver komen. Danine Pater en Jil Verheij maken ook zeker kans.” Ze sluit af met het steken van de loftrompet over enkele talenten die overgegaan zijn van de pony’s naar de paarden in de klasse L die vanavond op de rol staat. ,,Deze 14 - en 15-jarigen, zoals bijvoorbeeld Tamara van Manen (van Voorwaarts-Kootwijkerbroek), Babette Haanschoten (Willaerruiters-Scherpenzeel), Suze Bos (van dezelfde vereniging), Anouk Tolboom uit Bunschoten en Lily van der Knaap van de Nijkerkse Neuderuiters. Dat zijn echt toekomstige toppers.”

Aloys van de Logt/Sportpaardenfoto.nl
Foto: Aloys van de Logt/Sportpaardenfoto.nl
Ontspannen langs de kant.