Jeroen van der Veer

Een rondvraag langs de velden leert dat vrijwel iedere club er al eens over vergaderd heeft. Toch blijkt het lastiger te zijn dan gedacht; nu al roken langs het veld verbieden of stapsgewijs doorvoeren? Verslaggever Jeroen van der Veer sprak met voetbalclub SDV Barneveld, korfbalvereniging ODIK, hockeyclub MHC Barneveld en tennisvereniging LTC Barneveld.


SDV Barneveld: 'Moeilijk dilemma'

,,Zien roken, doet roken", zegt Henk-Jan Hofland, vice-voorzitter van voetbalvereniging SDVB. Bij de club uit Barneveld mag op het dakterras nog wel worden gerookt, maar verder ziet de vereniging liever geen sigaretten op het sportcomplex. Dit wordt ook aangegeven op borden, geeft Hofland aan. ,,Het is een moeilijk dilemma. Onze jeugd is zeer belangrijk, maar onze volwassen leden zijn dat ook. Als zij gewend zijn om te roken, moet je hen ook de gelegenheid bieden."
Om hierin een tussenweg te vinden, heeft het bestuur besloten dat roken in een speciaal gemaakt rokershok nog wel mogelijk is. ,,Maar op de tribune of voor de ingang willen wij het absoluut niet hebben."
Over het algemeen is de maatregel bij de leden goed gevallen. Er is geen discussie ontstaan en dat komt ook doordat iedereen er eigenlijk al aan gewend is. ,,Waar mag en kun je tegenwoordig nog wel roken? Vrijwel overal is het al verboden. Er komt een tijd dat roken hier bij SDVB ook niet meer kan door de nieuwe wet- en regelgeving."


ODIK: 'Wij attenderen onze leden erop'

Bij korfbalvereniging ODIK is er al nagedacht om helemaal geen sigaretten toe te staan op het sportpark, maar dit is nu nog niet aan de orde. In de toekomst moet dit volgens de club wel gaan gebeuren, maar tot die tijd kunnen bezoekers van ODIK vanaf een bepaald tijdstip een peukje opsteken. Om een goede tussenweg te vinden, is besloten dat dit vanaf 14.00 uur mag. ,,De jeugdwedstrijden zijn dan allemaal gespeeld en vanaf dat moment kan er worden gerookt en wordt er in de kantine alcohol geschonken", aldus Rick Borkent, van de pr-commissie.
Net als bij voetbalclub SDVB heeft ook ODIK een speciaal rokershok gerealiseerd. ,,Weet je wat het is", wil Borkent de beslissing van het bestuur onderbouwen. ,,We hebben ook te maken met oudere leden. Een enkeling van hen is het simpelweg gewend om te roken en een drankje te drinken tijdens de derde helft. We moesten dus een goede tussenweg zoeken en die denken wij met dit beleid te hebben gevonden."
Borkent wil benadrukken dat de sociale controle op de vereniging groot is: ,,Als onze leden toch personen voor 14.00 uur zien roken op ons sportpark, worden zij erop geattendeerd. Iedereen begrijpt dit beleid en daardoor zijn er nog nooit problemen ontstaan. Dit besluit zien wij als tussenfase; we willen namelijk naar een rookvrij sportpark toe."

MHC Barneveld: 'Hier mag simpelweg niet gerookt worden'

Bij hockeyverenging MHC Barneveld is men duidelijk; geen sigaretten op het sportcomplex. Dat is sinds een klein jaar de regel en dit besluit is door de leden goed ontvangen. Voorzitter Peter van den Brink heeft enkele grote doeken op de vereniging laten hangen, waardoor het de maatregel voor iedereen duidelijk is.
,,Bij ons is het over en uit", is de voorzitter stellig, als hem gevraagd wordt naar het anti-rookbeleid. ,,Er mag simpelweg niet gerookt worden. We hebben wel eventjes aan een rokershok gedacht, maar we hebben besloten het helemaal niet meer toe te staan. Dan is het voor iedereen duidelijk en komt er ook geen verwarring."
Wel houdt Van den Brink een kleine slag om de arm: ,,Ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken dat roken hier op het complex helemaal niet meer gebeurt. Als wij mensen toch zien roken, spreken wij hem of haar daar zeker op aan. Wij willen het simpelweg niet; de sigaretten horen niet rondom het hockeyveld thuis en gelukkig denken de aanwezigen daar ook zo over."

LTC Barneveld: 'Wil voorkomen dat leden weglopen'

Om te voorkomen dat de leden verdwijnen bij LTC Barneveld, heeft de tennisvereniging geen speciaal rookbeleid. Dat zegt voorzitter Erik Buers. ,,Als we het roken gaan verbieden, heb je kans dat leden weglopen. Dat willen we niet."
Bij de club mag er rondom de tennisbanen dan ook 'gewoon' gerookt worden, maar is binnen in het clubgebouw dit niet toegestaan. ,,En natuurlijk niet op de baan, maar dat lijkt mij vanzelfsprekend. De leden zien dit ook zo en eigenlijk is het bij ons geen ding op de club; wel of niet roken."
Op de vraag of er nooit klachten zijn gekomen over rokende mensen, is voorzitter Buers duidelijk: ,,Nee, eigenlijk niet. Nou, oke… je hoort wel eens een verdwaalde klacht, maar dat is dan van iemand die bij wijze van spreken ook klaagt als er een vliegtuig overvliegt."

Fabio Frosio
Foto: Fabio Frosio