Rik Bronkhorst 

,,Het pand uit 1901 was erg gedateerd”, vertelt Greet. ,,Er moest heel veel aan gebeuren. Zo hebben we het helemaal geïsoleerd. Er zaten scheuren in de muur en het plafond hebben we gedeeltelijk vervangen.” Haar man knikt: ,,Het grootste project was toch wel het verplaatsen van de trap. Die zat compleet ergens anders. Het voelde al niet logisch. Toen we op oude bouwtekeningen keken, bleek dat gevoel te kloppen. Een bevriende architect heeft toen een plan gemaakt om de trap op de juiste plek te zetten.”

[ORNAMENTEN] Catharinus vertelt enthousiast over de in het plafond gerestaureerde ornamenten. ,,Dat is volledig op authentieke manier gedaan. Je weet niet wat daar bij komt kijken. Heel bijzonder.” Aan het hoge plafond hangen grote kroonluchters. ,,Oorspronkelijk waren dat gaslampen. We hebben ze op de kop getikt en om laten bouwen zodat ze geschikt zijn voor electra. Gaslampen, hoe mooi ook, zijn niet meer van deze tijd.”

Aan de achterkant van de woning is een serre bijgebouwd. Hierdoor is een grote woonkeuken ontstaan. ,,Dat was wel een voorwaarde voor ons”, geeft Greet aan. ,,We willen graag met al onze kinderen en kleinkinderen aan tafel kunnen zitten. Hoewel het huis erg groot lijkt, hadden we daar toch te weinig ruimte voor. Zo is dat mooi opgelost.” Ook de uitbouw is in authentieke stijl bijgeplaatst.

,,En de deuren moeten we niet vergeten”, voegt ze vluchtig toe. ,,In de jaren zeventig was het helemaal hip om daar platen voor te maken. Die moesten we er compleet afhalen om de deur in oude stijl te herstellen. Dat was een behoorlijke klus. Per kant zaten de platen met honderd spijkertjes vast.” Ze vult zichzelf lachend aan: ,,Ik heb ze geteld hoor.”

[PRINSES] Na een klein jaar was de verbouwing voltooid en kon het tweetal het huis betrekken. ,,Van onze vier dochters en een zoon, komt er één dochter in het weekend nog thuis. Zij woont op Wooncentrum Iris van Stichting De Rozelaar. Voor haar hebben we de prinsessenkamer”, lacht Greet. ,,Die kamer heeft een klein dakkapelletje dat lijkt op een torentje. Dat vinden we leuk voor haar.”

,,De laatste twintig jaar hebben we in Ederveen gewoond”, vertelt Catharinus. ,,Om dichter bij onze dochter te wonen zijn we in Barneveld gaan kijken. Bij een ander pand hier in het dorp hadden we geen goed gevoel. Makelaar Jan Westeneng gaf daarna aan dat er net die ochtend een mevrouw bij hem op bezoek was geweest. Zij wilde graag van haar verkopen. We zijn langsgereden en alles viel op z’n plek. Binnen een week hadden we het gekocht.”

,,Het is bizar hoe snel het is gegaan. Maar ik ben zo blij dat we het gedaan hebben”, blikt Greet terug. ,,Waar mensen zich vooral over verbaasden, was de grootte van de tuin die bij het huis zit. Eerst stonden er veel bomen en planten waardoor de omvang niet goed zichtbaar was. Die hebben we allemaal weggehaald.” Op de aandacht die het echtpaar kreeg na het behalen van de pluim, hadden ze niet gerekend. ,,Daar doen we het ook helemaal niet voor. We willen graag het monument behouden. Gelukkig is dat goed gelukt.”