In het nieuwe beleid staat omschreven dat er voortaan geen evenementenvergunningen zullen worden verleend voor ‘voetbalwedstrijden tussen twee betaaldvoetbalclubs’ op de terreinen van een amateurvoetbalclub in de gemeente Barneveld. Dit zorgde voor vraagtekens bij de Veluwse Boys, waar al zeker 25 jaar geoefend wordt door verschillende profclubs. Het complex aan de Hogesteeg even buiten Garderen is aantrekkelijk voor deze clubs, aangezien er kan worden geoefend in relatieve rust, in een natuurrijke omgeving. In 1996 was FC Barcelona er al eens te gast.

De Veluwse Boys kunnen echter opgelucht ademhalen. Oefenwedstrijden blijven wel degelijk mogelijk, zegt gemeentewoordvoerder Margreet van den Broek. ,,In het nieuwe evenementenbeleid wordt geregeld dat er geen officiële wedstrijden tussen twee profvoetbalclubs kunnen worden gespeeld. Je zult hier dus geen competitiewedstrijd tussen Ajax en Feyenoord zien. Wel kunnen clubs hier tegen elkaar oefenen, zij het onder strenge voorwaarden. De burgemeester beoordeelt die per situatie. Trainingskampen worden ook gewoon toegestaan.”

De wedstrijden die de Veluwse Boys op haar terrein laat afwerken, hebben nog nooit tot grote incidenten geleid. Wel was er vorig jaar even sprake van dat het oefenduel tussen het Belgische Club Brugge en de Roemeense topclub Steaua Boekarest geen doorgang kon vinden, vertelt Patricia Heimgartner. Zij is binnen de Veluwse Boys verantwoordelijk voor de organisatie rond de wedstrijden van betaaldvoetbalclubs. ,,De politie verklaarde dit als een risicowedstrijd”, vertelt zij. ,,Wij vroegen ons af: waarom? In Epe kon Steaua oefenen tegen Ajax. Daar waren toen al vierduizend kaarten voor verkocht en wij zijn al blij met vierhonderd. Wij zagen niet in waarom Club Brugge bij ons niet kon, en Ajax in Epe wel. In onze beleving leverde het duel met Ajax veel meer risico op.”

Uiteindelijk kwam het besluit op het bordje van burgemeester Asje van Dijk te liggen. Hij besloot de wedstrijd in Garderen toch toe te staan. ,,Daarom verwacht ik dat het, ook bij het nieuwe beleid, niet zover zal komen dat de burgemeester wedstrijden bij ons zal verbieden”, denkt Heimgartner. ,,Oefenduels worden pas laat van tevoren bekend, dus er een officiële vergunning voor aanvragen is lastig. In overleg met de gemeente en politie komen we er altijd wel uit."

Jannes Bijlsma