Mictchel van der Hoef

Al ruim zestig jaar vormt de vereniging het hart voor duivenmelkers en -liefhebbers in en rondom Voorthuizen. "De sport wordt echt van generatie op generatie doorgegeven", merkt voorzitter Jan van der Kamp op. "We tellen op dit moment 35 leden, en veel van ons zijn er toch wel mee opgegroeid". Everard Kampert is één van de leden die opgroeide met de duiven. "Het is mij met de paplepel ingegoten", lacht de 29-jarige Kootwijkerbroeker. Kampert is één van de jeugdleden van de vereniging, en wist dit jaar samen met zijn vader diverse successen te boeken.

Erik Bronkhorst zit dit jaar 25 jaar in de sport, en kan de duiven niet meer wegdenken uit zijn leven. "Je moet natuurlijk wel een dierenliefhebber zijn om duiven te houden, maar het is een prachtige en ook heel spannende sport", vertelt Bronkhorst. "Tijdens de wedstrijden als de duiven worden losgelaten wacht ik altijd met spanning af of de duiven een mooie tijd neerzetten en of ze voor zonsondergang weer terug zijn". Het is niet gebruikelijk dat de duiven na zonsondergang nog vliegen. "Toch heb ik één keer meegemaakt dat er 's nachts om drie uur nog eentje aankwam, dat was wel uniek!"

[UITBOUWEN] Het trainen van de postduiven begint volgens Bronkhorst al op jonge leeftijd. ,,Ieder jaar laten we de groep jonge duiven los in de omgeving. We beginnen dan met korte afstanden zodat de jonge duiven zich kunnen oriënteren, en langzaam bouw je dan de afstanden uit."

De Voorthuizenaar legt uit dat er in de sport onderscheid wordt gemaakt tussen sprinters en langeafstandsvliegers. ,,Zoals de namen eigenlijk al zeggen zijn sprinters gespecialiseerd om korte afstanden razendsnel af te leggen en worden langeafstandsvliegers vaak ingezet op vluchten vanuit Frankrijk of Spanje."

[SNELHEDEN] De vlucht vanuit Barcelona is één van de langste vluchten van het seizoen volgens Van der Kamp. ,,De duiven gaan dan allemaal mee in een vrachtwagen en worden daar losgelaten voor een vlucht van ruim 1.500 kilometers". Bronkhorst vervolgt: ,,De duiven worden 's ochtends vroeg losgelaten, maar zijn vaak voor zonsondergang weer terug, om de snelheid maar eens aan te duiden".

De topsnelheid van de duiven verschilt volgens Van der Kamp per wedstrijd. ,,Die hangt erg af van de weersomstandigheden. Bij slecht weer vliegen de duiven uiteraard een stuk langzamer. Maar als het mooi weer is en de duiven hebben de wind mee, dan worden gemakkelijk snelheden van 100 kilometer per uur behaald".

[ROOFVOGELS] De weersomstandigheden zijn niet de enige bedreiging voor duiven. ,,We merken dat veel liefhebbers veel te kampen hebben met roofvogels, al verschilt dat wel per regio", vertelt Van der Kamp. ,,Er komen steeds meer roofvogels in Nederland, en aangezien het beschermde diersoorten zijn kan je er weinig aan doen". Het verliezen van duiven tijdens trainingen en wedstrijden is nou eenmaal onderdeel van de sport. ,,Maar het doet altijd pijn als er een zoekraakt als je zo gehecht bent aan die dieren. Het voelt dan alsof je je huisdier hebt verloren", vergelijkt Kampert.

Naast de duiven wordt ook de duivensport steeds meer bedreigd. ,,We kunnen niet ontkennen dat de sport aan het vergrijzen is", stelt Van der Kamp. ,,Waar er vroeger nog twee duivenverenigingen in Barneveld waren, zijn daar nu geen verenigingen meer over en het aantal duivenmelkers zal alleen maar verder terugvallen".

Bronkhorst verklaart hoe dat komt. ,,Vroeger was de duivensport echt een sport voor de 'arme boer'. Als je niet echt geld had om op een sport te gaan, dan was het houden van duiven een goedkoop alternatief. Die tijd is nu heel anders. Daarbij heb je de tijd en ruimte nodig om duiven te kunnen houden. Dat is simpelweg niet mogelijk als je in een woonwijk woont of lange werktijden hebt".

[NIET UITSTERVEN] Kampert is er van overtuigd dat de duivensport niet zal uitsterven. ,,Helemaal uitsterven zal de sport niet. Ongetwijfeld zal het aantal duivenmelkers af gaan nemen de komende jaren, maar er blijven altijd jeugdleden komen die lid worden van een vereniging en wordt de sport weer overgedragen van generatie op generatie".

De Voordevliegers investeert volgens Van der Kamp ook echt in de jeugd. ,,Ons jongste lid is nu 18 jaar", vertelt hij. ,,We proberen nieuwe jeugdleden echt de sport in te helpen, door een aantal duiven gratis te schenken of door te helpen bouwen aan een duivenhok. Wat dat betreft steunen we elkaar allemaal in deze sport".

[VRACHTWAGEN] Tijdens de tentoonstelling werden de ongeveer honderdvijftig wedstrijdduiven gekeurd en gerangschikt. ,,Voor de mooiste duiven worden vanavond een aantal prijzen uitgereikt", legt Van der Kamp uit. Volgens de voorzitter is de tentoonstelling zelf een bijzaak. ,,Vooral de enveloppen die we vooraf verkopen, zijn belangrijk om onze vereniging financieel gezond te houden. Met deze enveloppen, die vooraf via internet worden verkocht, worden 's avonds ook weer wat prijzen uitgereikt. Het geld dat we daaraan overhouden en het geld dat we via sponsoring van de middenstand van Voorthuizen ontvangen, gebruiken we om te kunnen investeren in de vereniging".

De Voordevliegers zamelen onder meer geld in om een nieuwe vrachtwagen te kunnen aanschaffen.

Tijdens de avond waren ongeveer honderd mensen aanwezig van diverse verenigingen. Van der Kamp kon tevreden terugkijken. ,,Uiteindelijk is het ook altijd weer de gezelligheid die bij de tentoonstelling komt kijken", vertelt hij. Voor de duivenmelkers is het nog even wachten op het nieuwe wedstrijdseizoen, dat pas rond half maart weer van start gaat. ,,Maar als het een dag mooi weer is, gaan de duiven zeker weer naar buiten", lacht Van der Kamp.