Henk van IJken

Vereniging Gallinova is in 1934 ontstaan uit twee pluimveeverenigingen, De Barnevelder en De beste Barnevelder, die destijd fuseerden tot Pluimveevereniging Barneveld en omstreken. Pas later kreeg de vereniging de naam Gallinova.

Hoewel Gallinova in Barneveld 85 jaar bestaat, is er niet elk jaar een tentoonstelling gehouden, legt Evert Meerveld uit. Hij weet als een van de bestuursleden van het eerste uur dat er in de oorlog bijvoorbeeld geen shows zijn gehouden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden de shows weer opgepakt, vertelt hij. Er werden rond 1957 twee hallen gebouwd: de eierhal en de pluimveehal met een oppervlak van 7.000 m2. ,,In die tijd zijn we groot geworden.'' Het aantal dieren kon in die hoogtijdagen oplopen tot zo'n 3.000. Dat aantal is geleidelijk afgenomen naar rond de 1.100 in deze tijd, vult voorzitter Gerrit Koerhuis aan. De show op de eerste zaterdag van november is een keer afgelast vanwege de vogelgriep.

[ONDERDAK] Gallinova is in de afgelopen decennia verhuisd van de Veluwehal en de Markthal in Barneveld naar de Mercuriushal en de nieuwe markthal op Harselaar, totdat de shows zo'n vier jaar geleden onderdak vonden in de Midden Nederland Hallen aan de Thorbeckelaan. Ook Gallinova zelf veranderde door de jaren heen. De vereniging startte als commerciële beurs, waar vooral handelaren en pluimveehouders op af kwamen. Later veranderde Gallinova in een hobbypluimveevereniging en nog later in een kleindiervereniging.

[BAARDKUIFHOENDERS] Volgens Koerhuis moet je als fokker die dieren inzendt vooral plezier hebben in het houden van de dieren, of het nu kippen, duiven, kwartels eenden, konijnen of cavia's zijn. Tijdens de shows worden de dieren door een gediplomeerde keurmeester gekeurd, maar er zijn er maar een paar die de hoofdprijs krijgen. ,,Daar waar het vroeger vooral om de mooie bruine eieren van de Barnevelder kip ging, kijken we nu vooral naar de vorm en de kleur van de kip zelf. Voor het publiek is het elk jaar weer verrassend om bijzondere rassen en soorten te zien. Zeldzame Oud-Hollandse rassen, zoals Hollandse Kuifhoenders en Nederlandse Baardkuifhoenders zijn ook dit jaar weer te zien. Grappig is ook een mooie bolle witte kuif op een zwarte kip. Maar dat geldt ook voor de kleine Brabanter krielen met een puntkuifje en een baard. Op de kleindierenshow van Gallinova zijn ze er allemaal.''

Voor de organisatie komt er achter de schermen veel bij kijken. Of, zoals Koerhuis zegt: ,,Je hebt veertien dagen werk voor twee dagen show. Maar gelukkig zijn er veel leden die er samen iets wat moois van willen maken''. Gallinova houdt haar kleindierenshow op de eerste vrijdag en zaterdag van november, dit jaar op 8 en 9 november in de Midden Nederland Hallen.

Gallinova
Foto: Gallinova
Tentoonstelling in de eerste eierhal.
Gallinova
Foto: Gallinova
Barneveldse toren nagebouwd van treesjes met eieren.
Gallinova
Foto: Gallinova
Serie oude advertentie’s.
Gallinova
Foto: Gallinova
Eiersorteermachine van de Moba tijdens de tentoonstelling. Man met hoed commissaris van de koningin in Gelderland jonkheer C.G.C, Quales van Ufford.
Gallinova
Foto: Gallinova
(1958) Bestuurslid Jan Brons in gesprek met Dr.Ir. A. Vondeling, minister van landbouw, visserij en voedselvoorziening, die de tentoonstelling opende.
Gallinova
Foto: Gallinova
(1948) Eerste pluimvee-congresverslagen.
Gallinova
Foto: Gallinova
(1964) Burgemeester K. van Diepeningen ontvangt de vijfduizendste bezoeker.
Gallinova
Foto: Gallinova
Tentoonstelling in de tent bij de Markthal. Let op de verwijzer op de witte paal.
Gallinova
Foto: Gallinova
(2001) De zakenbeurs in de Eierhal.
Gallinova
Foto: Gallinova
(1968) Gallinova vroeger in de pluimveehal, de latere Veluwehal.
Gallinova
Foto: Gallinova
(2008) Overzicht Gallinova, een van de laatste tentoonstellingen in de Markthal.
Evert Meerveld
Foto: Evert Meerveld
(2014) Overzicht van tentoonstelling in de tijdelijke Markthal.
Gallinova
Foto: Gallinova
(2015) Zo kun je ook je dieren vervoeren, met of zonder gordel?