Daar ligt een man die God de levensadem heeft ingeblazen en die adem wordt hem ontnomen door de knie van een politieman. Omstanders roepen wat, maar grijpen niet in. Kan ook niet, want ze worden tegengehouden door drie andere politiemannen.

Iemand vroeg: ”wie ben jij in dit verhaal?” Als ik moet kiezen ben ik één van de omstanders. Niet de agent. Niet die zwarte man op de grond. Ik ben hooguit licht getint. Ben nog nooit aangehouden. Zelfs bij een voetbalstadion word ik nauwelijks gecontroleerd.

Maar hoe kijk ik naar mensen met een kleurtje? Kan ik naar een ander wijzen? Me goed voelen? Mijn hoofd schudden over Amerika? Ben ik ook niet gevoelig voor ”eigen soort eerst”? Dat wil ik niet, maar zit er in mij niet een zondige kern waardoor ik ook gevoelig ben voor racisme? Gelukkig word ik vanuit de Bijbel stevig bijgestuurd. Ik heb zeven lessen. Dat is een mooi bijbels getal.

Alle mensen zijn geschapen naar het beeld van God. De witte Nederlander en de getinte Marokkaan. We hebben meer gemeenschappelijk dan dat we verschillen.

We hebben allemaal hetzelfde probleem: het bederf van de zonde. Het is niet zo dat wanneer Nederland zuiver blank zou zijn, dat het hier beter was. Voor een christen doet de kleur of het volk waar je bij hoort er niet toe. Dat wat werkelijk je identiteit bepaalt is dat je van Christus bent. Christus zegt in Matteüs 22: behandel de ander, zoals jezelf behandeld hoopt te worden.

Vriendjespolitiek, voorkeur, voordeel voor mensen van je eigen soort, noemt de Bijbel een zonde. Jakobus zegt: het geloof in Christus staat niet toe dat u mensen op hun uiterlijk beoordeelt (Jacobus 2,1)

Johannes schrijft: ieder die zijn broeder haat is een moordenaar (1 Joh. 3,15). Haat zit al in de gedachte van: ik zou willen dat jij, dat jullie hier niet waren of dat er minder, minder van jullie waren. De wereld, ons land, zou er beter uitzien zonder mensen, zoals jullie. Dat is haat. Haat die klinkt als moord. Haat zoals Kaïn Abel haatte.

In Gods nieuwe wereld is geen plaats voor de gedachte dat witte mensen beter zijn dan zwarte, joden beter dan arabieren, mannen beter dan vrouwen. De toekomst is dat het één volk zal zijn.

Zie je wel hoe deze lessen lucht geven?

[Atze Buursema]

In de rubriek Dominee-effect schrijft iedere week een predikant over iets wat hem of haar bezighoudt of opvalt. Vandaag ds. Atze Buursema, predikant van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Barneveld en Voorthuizen.