Wouter van Dijk

Dat blijkt uit een rondgang langs de drie kerken. In Barneveld-centrum kiest men ervoor vijf bestaande ruimtes in de Rehobothkerk aan de Nairacstraat in te richten voor de dienst, zodat per ruimte maximaal honderd mensen binnen mogen, zegt scriba Van de Bruinhorst. Op die manier kunnen maximaal vijfhonderd van de 1400 tot 1800 kerkgangers die normaal op zondag naar de kerk gaan, hier terecht. De overigen zijn aangewezen op thuis meeluisteren via de scanner. Mensen die gezondheidsklachten hebben, moeten sowieso thuisblijven.

Hoe het morgen bij het kerkgebouw gaat, mocht blijken dat er toch meer mensen komen, wordt morgen bekeken, zegt Van de Bruinhorst.

[ALFABET] In de Adullamkerk aan de Ds. E Fransenlaan, Barneveld-zuid, is morgen ook een dienst, maar daar wordt de invulling op een andere manier geregeld. Er mogen maximaal honderd van de in totaal ongeveer 1200 kerkgangers komen. Vandaag krijgen de gemeenteleden met de achternaam beginnend met een A tot aan de naam Van Beek een uitnodiging voor de ochtenddienst. Gemeenteleden met de achternaam Van Beek tot de volgende honderd op volgorde van het alfabet zijn welkom bij de volgende dienst, en zo verder.

[KERKENRAAD] Ook in de kerk van de gereformeerde gemeente in Kootwijkerbroek is morgen een dienst. ,,Maar ook wij houden ons aan de grens van maximaal honderd personen'', zegt scriba Willem Boone. ,,De dienst is alleen bedoeld voor de kerkenraad en hun gezinnen en wellicht enkele anderen die geen alternatief hebben. We verwachten morgen in totaal vijftig tot zestig mensen in de kerk.'' Dit in plaats van de ruim 1700 gemeenteleden die er normaal op zondag komen. ,,Voor de anderen geldt meeluisteren via de kerktelefoon of via internet.'' Boone: ,,Het is triest dat het zo moet, maar het is niet anders.''

[HANDJEVOL] De gereformeerde gemeente in Nederland heeft al haar ruim 2800 gemeenteleden opgeroepen de komende drie zondagen niet naar de kerk te komen. De dienst vanuit kerkgebouw De Hoeksteen aan de Vellerselaan in Barneveld is via de kerktelefoon te beluisteren, meldt koster Wout Hazeleger. ,,De predikant is er wel en het orgel speelt, daarnaast zal er een handjevol kerkgangers zijn, maar zéker niet meer dan honderd'', zegt hij. ,,De deur van de kerk gaat dus niet op slot.''