Wouter van Dijk en Henk van IJken

Barneveld/Voorthuizen

[IMMANUËLKERK] De Immanuëlkerk aan de Achterdorpstraat in Barneveld - op dit moment de enige kerk van de protestantse gemeente Barneveld die in bedrijf is vanwege de verbouwing van de Bethelkerk - blijft de komende drie zondagen dicht. Dat heeft de kerkelijke gemeente donderdagavond besloten. ,,We volgen hierin de richtlijn van de Protestantse kerk in Nederland'', aldus Wim Moggré namens de protestantse gemeente. De diensten van 9.00 uur, 10.15 uur en 18.30 uur komen daarmee te vervallen. ,,Wel zullen we een beelddienst houden.''

[OUDE KERK] De hervormde Oude kerk in Barneveld houdt zondag een dienst zonder leden die, zoals gebruikelijk, via de kerkomroep (kerkomroep.nl) is te volgen, laat ouderling-kerkrentmeester Cor van de Pol weten. Tijdens deze dienst om 9.30 uur zal ds. S.J. Verheij voorgaan.

[DORPSKERK EN BETHABARA] Ook de hervormde gemeente Voorthuizen (Dorpskerk en Bethabara) houdt de deuren gesloten. ,,We schrappen alle kerkdiensten voor de komende drie zondagen'', meldt Johan Kuijt, voorzitter van het college van kerkrentmeesters. Ook deze gemeente zoekt naar alternatieven. ,,Want we willen wel Gods Woord blijven verkondigen. Onze predikanten zullen er de komende zondagen voor zorgen dat voor gemeenteleden een aangepaste dienst beschikbaar is. Op de zondagochtenden staat op onze website een YouTube-link met daarin geestelijke liederen, meditatie van onze predikanten en een gebed.'' De hervormde gemeente wil hiermee het advies van de overheid opvolgen. ,,We worden nu geconfronteerd met een situatie die we niet eerder hebben meegemaakt.''

[GEREFORMEERDE KERK] De ochtend- en avonddiensten op de zondagen 15, 22 en 29 maart van de Gereformeerde Kerk in Voorthuizen (PKN) gaan ook niet door, meldt deze kerk. ,,Op zondag 15 maart wordt op NPO2 vanaf 9.20 uur een korte meditatie door dominee René de Reuver vanuit de kapel van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk uitgezonden. Ook kunt u een kerkdienst van de Gereformeerde Kerk Voorthuizen terugkijken via www.kerkomroep.nl.''

[ICHTHUSKERK] Ook de kerkenraad van De Ichthuskerk (PKN) in Voorthuizen heeft besloten in verband met de uitbraak van het coronavirus de kerkdiensten tot en met 31 maart af te gelasten. Daarmee volgt de kerk de richtlijn van de landelijke Protestantse Kerk in Nederland en de 'dringende oproep' van de overheid af te zien van bijeenkomsten met meer dan honderd mensen. De kerk verwijst naar de dienst van de PKN op tv. Daarnaast gaat de Ichthuskerk een korte viering opnemen die zondag via youtube bekeken kan worden. Over alternatieven voor de volgende weken wordt nog nagedacht. Andere, doordeweekse activiteiten gaan vooralsnog door, als het gaat om activiteiten voor kleinere groepen. ,,Het afgelasten van kerkdiensten is spijtig, maar we volgen uiteraard het landelijke advies. We willen niet het risico lopen dat het virus op een of andere manier verspreid wordt door mensen van onze gemeente bij elkaar te brengen'', licht predikant Peter Breure toe. Meer informatie komt volgens hem beschikbaar op de website ichthuskerk-voorthuizen.nl en via sociale media.

[GERFORMEERDE KERK VRIJGEMAAKT] ,,Ik ben verbijsterd en ontdaan'', zegt ds. Atze Buursema van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Barneveld en Voorthuizen. ,,Wat ben je kwetsbaar als mens. Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Stel je voor: zelfs in de Tweede Wereldoorlog gingen de kerkdiensten door, maar voor komende zondag zijn alle diensten afgelast.'' Het gaat om de gezamenlijke dienst van de Nederlands Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, de Kerk aan het Plein aan de Hoofdstraat 202 in Voorthuizen, zondag om 10.00 uur en de diensten in De Burcht aan de Schothorststraat in Barneveld, zondag om 10.00 en 16.30 uur. De kerk verwijst naar de kerkomroep (kerkomroep.nl) en ze roept haar huisgroepen op om in kleine kring bij elkaar te komen. Dit regelt de vrijgemaakte kerk via de huisgroepleiders, die materiaal voor deze huisbijeenkomsten krijgen.

[NEDERLANDS GEREFORMEERDE KERK] In het Johannes Fontanus College houdt ds. Henk van der Velde zondag samen met het combo van de kerk een dienst die niet is te bezoeken. Deze is echter wel te zien op de website van de kerk (ngkdeontmoeting.nl om 9.30 uur). Alle diensten van de Nederlands Gereformeerde Kerk in de maand maart zijn afgelast, laat predikant Reinier Drop desgevraagd weten. ,,Net als elke activiteit die groter is dan een huiskamerbijeenkomst.'' Het pastorale bezoek aan kwetsbaren, ouderen en zieken wordt in deze tijd tot een minimum beperkt. De kerk roept haar leden op juist nu aandacht voor deze mensen te hebben, maar dan telefonisch, met een kaartje, via WhatsApp, sms of mail.

[CHRISTENGEMEENTE LIFE] Ook de zondagse diensten van christengemeente Life die normaal gesproken bijeenkomt in 't Trefpunt aan de Roelenengweg in Voorthuizen, gaan tot en met 31 maart niet door, laat oudste en voorganger Marinus Schenkel weten. De kerkleden van deze gemeente, vertelt hij, zijn gewend om doordeweeks bij elkaar te komen in huisgroepen die worden geleid door huisgroepleiders. Deze bijeenkomsten worden nu ook op de zondagen gehouden in plaats van de zondagse vieringen in 't Trefpunt.

[CATHARINAKERK] De rooms-katholieke Catharinakerk in Barneveld heeft alle diensten tot en met 31 maart ,,met pijn in het hart'' afgelast, aldus pastor Harrold Zemann. Zo volgt de kerk het advies van het aartsbisdom Utrecht, die op zijn website meldt: ,,De bisschoppen begrijpen dat het feit dat de zondagsvieringen niet door kunnen gaan voor vele parochianen een moeilijk besluit is, maar vragen hierin om hun begrip en gebed''. Zemann wijst erop dat er zondagochtend een rooms-katholieke eucharistieviering op tv is (NPO 2 om 10.00 uur), terwijl Radio Maria Nederland via het internet is te beluisteren (radiomaria.nl om 10.00 uur).

Zwartebroek

[GEREFORMEERDE KERK] Ds. Daniël de Rooij van de Gereformeerde Kerk (PKN) in Zwartebroek laat weten dat alle diensten van deze kerk de komende drie weken zijn afgelast. Hij verwijst voor komende zondag naar de meditatie van René de Reuver, scriba van de PKN, om 9.20 uur op NPO 2. Tijdens de twee daaropvolgende zondagen zal ds. De Rooij voorgaan via de kerkomroep (kerkomroep.nl). Er zijn in de komende tijd geen trouwdiensten gepland. De Rooij is beschikbaar en bereikbaar voor het pastoraat in de gemeente, maar ,,meer telefonisch''. De rond de vijfhonderd kerkleden zullen via de wijkteams van de Gereformeerde Kerk in Zwartebroek op de hoogte worden gebracht.

Kootwijkerbroek

[GEREFORMEERDE KERK] De kerkdiensten van de Gereformeerde Kerk (PKN) in Kootwijkerbroek zijn afgelast tot en met 31 maart, laat scriba Gert van de Bor weten. Ook de koffieochtend van de kerk voor senioren op dinsdag 31 maart is afgelast. De catechisaties worden in overleg met de deelnemers al dan niet gehouden. Het pastoraat zal zoveel mogelijk telefonisch plaatsvinden. Persoonlijke contacten worden zoveel mogelijk geminimaliseerd, ,,alleen op verzoek in noodgevallen'', aldus Van de Bor.

J. Kuijt
Foto: J. Kuijt
Kerkelijk Centrum Bethabara - Hervormde Gemeente Voorthuizen