Jannes Bijlsma

Aanvankelijk mocht het gemeenschappelijk sanitair op campings en vakantieparken pas op 1 juli open. Vakantiegangers mochten tot die tijd alleen gebruikmaken van eigen sanitaire voorzieningen. Op aandringen van verschillende partijen bepaalde het Ministerie van Volksgezondheid dinsdag echter dat deze datum met twee weken wordt vervroegd. Gemeenschappelijke toiletten, was- en douchegelegenheden op vakantieparken en campings mogen, onder voorwaarden, weer worden geopend.

Vorige week deed de Barneveldse recreatiebranche in de gemeente Barneveld een noodkreet uitgaan richting de gemeenteraad: zij vroegen om openstelling van het sanitair. Het was in hun ogen oneerlijk dat zij hun gebouwen gesloten moesten houden, terwijl openbare toiletten - zoals bijvoorbeeld op recreatieterrein Zeumeren - wel toegankelijk werden. Burgemeester Asje van Dijk maakte de zaak vervolgens aanhangig bij burgemeester Marcouch van Arnhem, als voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden verantwoordelijk voor de noodverordening.

Roos is opgelucht over het nieuwe standpunt van het kabinet. ,,Dit besluit was hard nodig. Het was ook echt niet uit te leggen: buitenlandse gasten mochten al vanaf 15 juni ons land weer in, maar ze mochten geen gebruik maken van ons sanitair. Gelukkig heeft men goed nagedacht en is ingezien dat er eigenlijk geen andere mogelijkheid was dan tot openstelling over te gaan. Dit is gelukt, mede dankzij de inzet van het toeristisch platform en de burgemeester."

De Zanderij volgt de protocollen van brancheorganisaties Hiswa en Recron, die zijn goedgekeurd door het ministerie. De afgelopen tijd is al hard gewerkt aan het doorvoeren van maatregelen op de camping in Voorthuizen. ,,We hebben hier en daar belijning aangebracht, her en der kunnen de handen ontsmet worden en de helft van ons sanitaircapaciteit zal worden ingezet", aldus Roos. ,,Dit betekent dat alle gebouwen open zijn, maar dat als er bijvoorbeeld zes douches zijn, er maar drie gebruikt worden. Tussen twee douches die in gebruik zijn, zit een gesloten douche. Ondanks dat er een wandje tussen zit, geldt ook hier de anderhalve meter. Verder maken we vaker schoon dan normaal."