Jannes Bijlsma

Het verbaast de recreatieondernemers dat zij hun sanitaire voorzieningen officieel pas op 1 juli mogen openen, terwijl zij juist ‘streng toezien op hygiëne’. ,,Dit in tegenstelling tot de openbare toiletten, zoals op recreatieterrein Zeumeren”, zegt woordvoerder Erik van Ommen van Camping Ackersate in Voorthuizen. Hij spreekt ook namens andere campings in de gemeente, waaronder De Boshoek, Het Beloofde Land en De Zanderij in Voorthuizen, De Reebok en De Hertshoorn in Garderen, De Jacobus Hoeve in Stroe en De Harskamperdennen in Kootwijk. ,,Wij hebben het sanitair allemaal perfect voor elkaar. Bij ons op de camping hebben we een stoplichtensysteem: als er tien mensen in het sanitairgebouw aanwezig zijn, gaat het stoplicht op rood. We begrijpen ook niet dat het sanitair op Zeeuwse campings wel open kan, maar bij ons niet. Dit is niet uit te leggen aan onze gasten.”

Alleen kampeerders met hun eigen chemisch toilet, kunnen verblijven op de campings. De ondernemers doen een dringend beroep op de beleidsmakers om mogelijk te maken dat het sanitair wordt geopend. ,,We willen gasten ontvangen en het gerief bieden wat nodig is voor een goed verblijf in onze gemente”, aldus Van Ommen. ,,Nu zijn de campings nog grotendeels leeg. Maar als het allemaal wel open mag, zoals het nu lijkt op 1 juli, dan gaat het ook meteen knallen omdat het hoogseizoen dan start. Je kunt het beter geleidelijk versoepelen.”

Naar aanleiding van de oproep van de ondernemers, hebben de Barneveldse politieke partijen Lokaal Belang en VVD een brief gestuurd aan burgemeester Marcouch van Arnhem, met het verzoek om het betrokken besluit te heroverwegen. In de commissievergadering Bestuur van dinsdagavond gaf burgemeester Asje van Dijk aan het onderwerp nog eens bij Marcouch te hebben aangekaart. Hij is uiteindelijk degene die de noodverordening voor deze regio vaststelt.

Van Dijk benadrukte dat Marcouch in deze de landelijke richtlijnen van het kabinet volgt. ,,En die geven aan: het sanitair behoort dicht te zijn. Ja, in Zeeland zijn ze open. Daartoe heeft die regio besloten op basis van regionale overwegingen. Het kabinet heeft beperkte ruimte gegeven om aan die landelijke richtlijnen regionale invulling te geven.”

Vergelijkingen tussen besluiten die in de ene en de andere veiligheidsregio worden genomen met betrekking tot de coronamaatregelen, zijn niet reëel, aldus Van Dijk. ,,Je kunt zeggen: als het in Zeeland kan, kan het hier ook. Maar dat is redeneren vanuit een normale niet-crisissituatie, waarin we allemaal gelijk zijn voor de wet. Een crisis ontwikkelt zich niet in elke regio hetzelfde. Er wordt stapsgewijs versoepeld en dan maak je per definitie onderscheid. Dat je in een bioscoop met dertig mensen mag zitten, betekent nog niet dat je ook in kerken in Barneveld met dertig mensen bijeen mag komen. Dat heb ik de recreatieondernemers ook verteld.”