Jannes Bijlsma

,,Dat ligt niet in de lijn der verwachtingen", zegt Leisurelands-woordvoerder Adriaan van der Linden. Het bedrijf droeg de exploitatie van het speelparadijs ruim vier jaar geleden juist over, omdat het in de situatie ervoor concurreerde van ondernemers op andere recreatieterreinen die Leisurelands zelf ook beheert. Het kreeg Schateiland - dat tot 2009 als Simsaland door het leven ging - in handen nadat bedenker Jan van der Hoorn van het speelparadijs failliet ging. ,,We zijn er een paar jaar geleden niet voor niets zelf uitgestapt." 

[MEERDERE SPELERS] Samen met het echtpaar Boukema is Leisurelands de afgelopen maanden op zoek gegaan naar oplossingen, omdat het bedrijf in financiële moeilijkheden was geraakt. Elly Boukema stelde vorige week in deze krant dat Leisurelands twee voorstellen introk om het bedrijf terug te nemen. Van der Linden zet daar een ander verhaal tegenover. ,,Kijk, wij zijn niet de enige schuldeisers; er waren meerdere spelers die hierbij betrokken waren. We zijn de afgelopen tijd oprecht op zoek gegaan naar oplossingen. Maar uiteindelijk konden zij niet aan de gestelde voorwaarden voldoen, verliepen termijnen en is het uiteindelijk zo gelopen. Dit is voor alle partijen een vervelende situatie: niemand wilde dat het hierop zou uitdraaien. Dit is ook niet waar wij vooraf op gehoopt hadden, toen vier jaar de transactie is gedaan."

[BEDRIJFSVOERING] Waar het mis is gegaan? Op die vraag wil Van der Linden niet te diep ingaan. ,,Dat weet ik niet. Wij zijn slechts verpachter van het terrein; met de dagelijkse bedrijfsvoering hebben wij weinig van doen. De curator zal nu kijken of er gegadigden zijn voor een eventuele overname."

[INBRAAK] Rien Boukema zegde in 2016 zijn baan als wethouder in de gemeente Elburg op, om samen met zijn vrouw de exploitatie van Schateiland, het paviljoen en de waterskibaan op zich te nemen. Het zat hen echter vanaf het begin niet echt mee. De eerste de beste zomer viel eigenlijk al grotendeels in het water, door regenachtig weer. Daar stond een redelijk voorjaar van 2017 tegenover, maar een inbraak in juni hakte er vervolgens weer stevig in. Hierbij maakten onbekenden de kluis, geld, waardepapieren en elektronische apparatuur buit.

[HANDHAVING] Tevens hadden de exploitanten,lange tijd veel last van honderden jongeren die aan het einde van een warme dag de boel 'terroriseerden'. Dit ging vaak gepaard met vernielingen, waaronder bijvoorbeeld obstakels van de waterskibaan. ,,Je kunt de sfeer gerust beangstigend noemen", zo zei Rien Boukema in 2018 tegenover deze krant. Later erkende hij dat de handhaving en het toezicht op Zeumeren enorm verbeterde. Uiteindelijk bleken hij en zijn vrouw het niet financieel te kunnen bolwerken, waarop donderdag faillissement is aangevraagd. De rechtbank heeft dat vrijdag uitgesproken.