Jannes Bijlsma

De opening van Splash - de nieuwe naam voor het Openluchtbad De Glind - is onder voorbehoud van de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. ,,We houden wat dat betreft met alles rekening", benadrukt voorzitter Emile Bakker van Stichting Zwembad De Glind. ,,Voor hetzelfde geld krijgen we weer een besmettingspiek en wordt het hele plan weer anders." Officieel mag het bad al eerder open, maar het bestuur neemt extra tijd voor de voorbereidingen. ,,We willen dit zorgvuldig doen en niet te hard van stapel lopen. Veiligheid voor alles."

Splash heeft een speciaal coronateam ingericht, dat alle ontwikkelingen volgt en ideeën en vorderingen met elkaar deelt. ,,We zijn nu bezig met het inrichting van loop- en zwemrichtingen, om virusverspreiding te voorkomen." Omdat het zwemseizoen korter is, neemt Splash geen abonnementen meer voor dit jaar in de verkoop. ,,Dat vinden we niet eerlijk", aldus Bakker, ,,temeer omdat wij nog een slag om de arm moeten houden, qua openstelling." Tegen een gereduceerd tarief biedt het bad daarom meer-rittenkaarten aan. Zwemlessen voor diploma B en C gaan gewoon door. Voor het A-diploma zal er te weinig tijd zijn om dat, binnen de periode dat het zwembad open is, te behalen. Het bad biedt hierom 'levensreddend zwemmen' aan, om de kinderen toch de basisbeginselen van het zwemmen te leren. Hier hoort een certificaat bij. 

[TWEE SHIFTS] Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een systeem waarin we de aantallen bezoekers kunnen bijhouden. Splash houdt er rekening met een grote toeloop op het bad in De Glind, zeker zolang onduidelijk is of het Oosterbosbad in Barneveld  dit jaar nog open gaat. ,,We gaan in ieder geval met shifts werken: de eerste shift bezoekers zwemt tot een bepaald tijdstip. Vervolgens gaat het bad een halfuur dicht en wordt alles schoongemaakt. En daarna volgt de tweede shifts bezoekers." Hoeveel zwemmers er tegelijk in het bad aanwezig mogen zijn, is nu nog niet bekend.

[OOSTERBOSBAD] Bij exploitant Optisport van het Oosterbosbad wordt intussen achter de schermen nog hard gewerkt om het buitenbad dit jaar te kunnen openen. Deze krant meldde twee weken geleden dat dit onzeker is. De handhaving van de anderhalve meter afstand ingewikkeld. Bovendien is de personele bezetting een vraagstuk. Locatiemanager Mathieu Timmermans geeft aan dat er nog volop wordt gesproken met de gemeente om het voor elkaar te krijgen. ,,Tot die tijd kan ik nog even niets zeggen. Hopelijk is er binnen een week meer duidelijkheid."