Jannes Bijlsma

Eigenaar Leisurelands besloot eerder al de parkeervoorzieningen bij de stranden Horst en Nulde en doet dit dus nu ook bij Zeumeren. Sinds gistermiddag blijven daar de slagbomen gesloten, zegt woordvoerder Adriaan van der Linden. ,,We zagen, ook bij Zeumeren, dat de drukte te groot was. Te veel mensen hielden zich niet aan de richtlijnen vanuit de overheid. Dat leidt gewoon tot problemen en dat willen we niet. Daarom is hier toe besloten.”

De slagbomen blijven voor onbepaalde tijd dicht. Leisurelands blijft in contact met de gemeente Barneveld, om te zien wanneer er weer auto’s welkom zijn bij Zeumeren. ,,Het vraagt sowieso nog wel om enig geduld”, aldus Van der Linden. ,,Normaal gesproken begint ons zwemseizoen op 1 mei. We blijven daar nog wel onze voorbereidingen voor treffen. Maar we kijken vooral ook met spanning uit naar 28 april, als de nieuwe regels met betrekking tot de coronacrisis worden bekendgemaakt.”

De crisis dupeert ook Leisurelands, zegt Van der Linden. Zo is het Mega Piraten Festijn afgelast, dat zou vorige week vrijdag plaatshebben. ,,Verder missen we gewoon bezoek en we zien dat onze pachters en huurders het moeilijk hebben”, bijvoorbeeld die van Schateiland en het paviljoen bij Zeumeren. ,,We hebben hen in ieder geval uitstel van betaling gegeven, maar het is te vroeg om het nu al te hebben over nadere afspraken op langere termijn.”

[MOTORRIJDERS] Op Zeumeren zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis al enkele jongeren beboet voor het te dicht op elkaar lopen. De politie zag afgelopen weekeinde tevens dat veel motorrijders in grote groepen door de gemeente reden. Met name bij Terschuur en Kootwijk was er veel groepsvorming te zien. De gemeente heeft nu besloten om de Heetweg bij Kootwijk van vrijdag 10 april tot en met maandag 13 april af te sluiten. Op de Hoevelakenseweg bij Terschuur wordt extra gecontroleerd door de politie. Eerder was de uitkijktoren bij Kootwijk al afgegrendeld. De toegangsweg er naartoe, de Houtvester van ‘t Hoffweg, is dit paasweekeinde elke dag tussen 10.00 en 18.00 uur helemaal dicht.

[TT VAN ASSEN] Voorzitter Bart Stolwijk van Kootwijk Vooruit is erg tevreden met de maatregelen. Tot afgrijzen van veel van zijn dorpsgenoten werd Kootwijk afgelopen weekeinde geconfronteerd met zeer grote groepen motorrijders. ,,In andere jaren is het hier in het voorjaar als druk met motorrijders. Maar afgelopen weekeinde leek het hier wel de TT van Assen”, zegt hij. ,,Behalve dat het onverantwoord in deze coronaperiode, wordt er ook nog eens veel en veel te hard gereden. De motorrijders vertoonden gewoon zeer onvolwassen gedrag.”

Kootwijk stevent dus af op een zeer rustig paasweekeinde, iets waar het dorp erg naar uitkijkt, zegt Stolwijk. ,,Het is expliciet afgesproken met de gemeente dat de maatregel alleen voor komend paasweekeinde geldt. We hopen dat het daarna rustig blijft. Dat zal dan betekenen dat er nog wel motorrijders kunnen komen, maar niet meer in deze grote hoeveelheden.”

Ook tijdens het paasweekeinde blijven gemeente en politie toezien op naleving van de regels met betrekking tot groepsvorming. Campings en recreatieparken zijn geïnformeerd, zodat beheerders en gasten weten waar ze zich aan moeten houden. Ook hier zal extra op worden gecontroleerd. Bij speelplekken en andere bekende ‘hotspots’ houden toezichthouders een extra oogje in het zeil. 

[BIJZONDER FEEST] Burgemeester Asje van Dijk drukt de inwoners van de gemeente op het hart om zich aan de richtlijnen van de rijksoverheid te blijven houden, ook in het paasweekeinde. ,,Voor veel Barnevelders is Pasen een bijzonder en mooi feest. Het is jammer dat we dit jaar niet zo kunnen beleven als in andere jaren en dat we elkaar niet zo kunnen ontmoeten als we graag zouden willen. Het is goed om deze bijzondere dagen toch een mooie en andere invulling te geven met de familie. Bijvoorbeeld door een mooi avondmaal te bereiden en met elkaar stil te staan bij de gedachte van Pasen. Door een wandeling in de buurt te maken en te genieten van het geluid van al die vogels die nu actief hun nesten bouwen.”

Heliflight.nl
Foto: Heliflight.nl