Jannes Bijlsma

Met de nieuwe naam hoopt het bestuur het zwembad nieuw elan te geven, na enkele moeilijke jaren waarin het in financieel zwaar weer kwam. ,,Splash is een vrolijke naam", vindt voorzitter Emile Bakker. ,,Bovendien voegen we daaraan 'Openluchtbad De Glind' toe in het logo, om zo de verbondenheid met De Glind te benadrukken. Aan de ene kant hopen we nieuwe doelgroepen aan te boren, bijvoorbeeld in andere gemeenten. Maar de historische waarde van het bad willen we niet uit het oog verliezen."

[SCHILDERWERK] De nieuwe naam en het logo komen overal in terug: de bebording, de abonnementen, de website en de andere uitingen van het bad. ,,Ook zullen de kleuren in het logo meer gaan terugkomen in het schilderwerk van het bad", zegt Bakker. ,,Op zichzelf verandert daar niet heel veel aan, want de kleuren die we gebruiken mag je op zichzelf verwachten bij een zwembad. Maar we gaan het inderdaad consistent in onze uitingen laten terugkomen. De 'look-and-feel' van het bad wordt een tikkeltje vrolijker en een beetje meer van deze tijd. De reacties zijn ook positief."

[SUBSIDIE] De afgelopen jaren had het zwembad het niet gemakkelijk. Vorig jaar leek het er zelfs op dat het de deuren zou moeten sluiten, omdat er structurele tekorten waren. Die hielden verband met bezuinigingen vanuit de jeugdorganisaties in het dorp. Hierdoor was er minder geld beschikbaar voor ondersteuning, terwijl de energie- en personeelskosten omhoog gingen en de druk op vrijwilligers groter werd. Tot vorig jaar ontving het bad een gemeentelijke subsidie van 18.000 euro. De gemeente Barneveld verhoogde dit structurele bedrag met 22.000 euro, waardoor er nu jaarlijks 40.000 euro beschikbaar komt. Daarmee denkt het nieuwe bestuur, dat eind vorig jaar is aangetreden, goed uit te kunnen komen. ,,Het bedenken en ontwerpen van het logo is gedaan door vrijwilligers", zegt Bakker. ,,Die kosten zijn dus bijzonder laag. Het subsidiebedrag wordt puur bedoeld voor de operationele kosten: het onderhoud, de technische voorzieningen en het personeel."

[CORONA] Tegenvaller voor het zwembadbestuur, en vooral ook alle zwemliefhebbers in De Glind en omgeving, is dat de opening van het buitenbad moet worden uitgesteld in verband met het coronavirus. Het bad zou op 15 mei opengaan, maar dat gaat zeker niet lukken, zegt Bakker. ,,Op zijn vroegst kunnen wij op 1 juni 2020 open. We nemen de RIVM-richtlijnen in acht en we kijken wat collega-zwemorganisaties doen. Wat er de komende weken gebeurt, moeten we afwachten."

[GEEN UITZONDERING] De financiële consequenties voor het bad zijn nog niet te overzien, aldus Bakker. ,,Duidelijk is wel dat je we minder personele uitgaven hebben, maar je inkomsten vallen wel volledig weg. Die zullen we gaan missen, die zorg is er zeer zeker. Het liefst zien we dat we gewoon op 1 juni open kunnen. Maar als heel recreatief Nederland ook daarna op slot blijft, op last van de regering, dan gaan wij daar natuurlijk geen uitzondering op maken." 

Je las zojuist een premium artikel. Nog geen abonnee? Voor 15 euro lees je de komende 10 weken alles.