Jannes Bijlsma

Morgen ondervraagt de rechtbank topambtenaar Ruud Schouwaert van de gemeente Barneveld, bodemdeskundige Bram de Borst, forensisch accountant Jan Westerink en twee medewerkers van Certicon, het bedrijf dat de zandkeuring verzorgde. Bewoners van grond in onder meer de Barneveldse wijken Eilanden-Oost en Veller, verenigd in de groep Bewonersbelang Onderzoek Bouwgrond, willen met de getuigenverhoren aantonen wie aansprakelijk is voor de imagoschade en mogelijke waardevermindering van hun woningen, door de crisis.

De zaak werd in november 2018 aangezwengeld door tv-programma Zembla, dat meldde dat er vervuilde grond was toegepast onder de nieuwbouwwijken. Het zand had een te hoog gehalte styreen in zich, zo bleek uit keuringen. Er zouden fouten zijn gemaakt bij die keuringen en de administratieve afhandeling daarvan. Het zorgde voor een affaire die de ‘zandcrisis’ is gaan heten.

Uit de eerste getuigenverhoren kwam in februari aan het licht dat het gebruikte zand afkomstig was van vervuilde saneringslocaties, waaronder van wegenbouwer Bruil in Ede en veevoerbedrijf Denkavit in Voorthuizen, waar eerder chemiebedrijf Denka Chemie was gevestigd. Tevens gaf een medewerker van Vink toe iets ‘over het hoofd te hebben gezien’, met betrekking tot de zandkeuringen. Gedeputeerde Conny Bieze wees naar het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) als instantie die bevoegd om te handhaven bij Vink, evenals burgemeester Van Dijk.