Jannes Bijlsma

De bewoners willen met het getuigenverhoor aantonen dat zij schade hebben geleden doordat er 10.000 ton zand onder Barneveldse woonwijken is toegepast die daar formeel niet voor gebruikt had mogen worden. Huitema hielp sinds eind 2018 mee om de stichting op te zetten, direct nadat tv-programma Zembla over de affaire berichtte die leidde tot de zogenoemde ‘zandcrisis’. Ook bereidde hij maandenlang het getuigenverhoor voor. Tijdens de eerste verhoren in februari maakte Huitema een onzekere indruk, verzuimde hij cruciale vragen te stellen en kreeg hij ook weinig vat op de ondervraagde personen. Zo leverden de verhoren al met al weinig nieuwe informatie op.

[GEEN VERTROUWEN] Voorzitter Eric Groen wil weinig woorden vuil maken aan het besluit om de samenwerking met Huitema op te zeggen. ,,De getuigenverhoren waren aanleiding om met hem in gesprek te gaan. We hebben geprobeerd om daar weer vertrouwen in te krijgen. Dat is niet gelukt. Hij heeft goede dingen voor ons gedaan, maar de verhoren waren heel slecht. Verder wil ik er inhoudelijk niet al te diep op ingaan. Ik wil niet natrappen.”

[AARDBEVINGEN] Mede op basis van zijn ‘track-record’, als raadsman van door de aardbevingen in de provincie Groningen gedupeerde bewoners, werd Huitema geselecteerd door de Barneveldse bewonersstichting. ,,Ja, wij hadden er meer van verwacht. Vooraf waren we erg enthousiast over hem, over de manier waarop hij de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij, red.) in die zaak aanpakte. We begrepen ook niet waarom het niet lukte bij het getuigenverhoor.”

[VERVOLG] De getuigenverhoren krijgen wel een vervolg, benadrukt Groen. ,,Wij denken nog steeds een zaak te hebben.” Hiervoor is de stichting op zoek naar een nieuwe advocaat. ,,We hebben al een aantal kandidaten. Daar gaan we goed naar kijken.” Wanneer de volgende verhoren plaatsvinden is nog niet duidelijk, aangezien alle zittingen in verband met het coronavirus zijn uitgesteld. Er staan nog vijf personen op de rol om verhoord te worden: topambtenaar Ruud Schouwaert van de gemeente Barneveld, bodemdeskundige Bram de Borst, forensisch accountant Jan Westerink en twee medewerkers van Certicon, het bedrijf dat de zandkeuring verzorgde.

Je las zojuist een premium artikel. Nog geen abonnee? Voor 15 euro lees je de komende 10 weken alles.