De bestuurder, een 42-jarige man uit Kootwijkerbroek, moest woensdag voor de rechtbank in Arnhem verschijnen. De vraag was in hoeverre de man, die lijdt aan niet-aangeboren hersenletsel, toerekeningsvatbaar is. Het openbaar ministerie (OM) acht hem verantwoordelijk en eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf, een werkstraf en een voorwaardelijk rijverbod wegens vernieling en poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Het moet wel even wild west hebben geleken in de anders zo rustige buurt. Het was op 8 november 2018, even na acht uur 's avonds, toen omwonenden een flinke klap hoorden. De bestuurder van het busje dacht dat hij een zijweg insloeg, maar kwam op een oprit en belandde met een klap tegen een garagedeur.

Naar eigen zeggen raakte hij toen in paniek en scheurde hij in z'n achteruit richting een volgende woning. Daar reed hij zo'n twintig centimeter de voorgevel in, op anderhalve meter afstand van de vrouw des huizes. Terwijl haar man buiten achter de bestuurder aan ging, belde zij 112. Toen hoorde ze weer een enorme knal. Het busje was voor de tweede keer tegen het huis gereden. Uiteindelijk hebben omstanders en de politie (die snel ter plekke was) de man kunnen overmeesteren. Hij reageerde verward en verzette zich tegen zijn arrestatie. Kort voor de incidenten was hij in een andere tuin door de schutting gereden, daar werden bomen en planten vernield.

[DROOM] ,,Ik kan me er niks meer van herinneren. Het was alsof ik in een droom of een roes verkeerde", verklaarde de 42-jarige Kootwijkerbroeker voor de rechtbank. Hij was bij zijn broer geweest, waar hij twee glazen pijpjes met hasj had gerookt – alhoewel daarvan geen sporen in zijn bloed zijn aangetroffen.

Het drugsgebruik had een enorm effect vanwege zijn hersenaandoening. Die heeft hij twaalf jaar eerder opgelopen, toen hij bij een motorongeluk met zijn hoofd een paaltje had geraakt. Hersenletsel en alcohol of drugs is een gevaarlijke combinatie, zo bleek in de rechtbank, waar een hersendeskundige van een 1+1=3-effect sprak. En de Kootwijkerbroeker was gewaarschuwd, zo hielden de rechters hem voor. In oktober 2018 had hij ook al hasj gerookt bij zijn broer. Na afloop veroorzaakte hij schade aan een hek in Voorthuizen. Ook toen was de verdachte verward geweest, zeggen getuigen.

[VEEL GEDOE] De bewoners van de woning waar de gevel uit was gereden, hadden hun huis net verkocht. Dat gaf nog veel gedoe met hypotheken en aannemers, verklaarde het mannelijke slachtoffer in de rechtszaal. Maar dat viel in het niet bij de schrik en de impact die de klap heeft gemaakt. ,,Er is voor ons een leven vóór en een leven na 8 november 2018", aldus de Barnevelder.

De grote vraag tijdens de rechtszaak was in hoeverre de Kootwijkerbroeker verantwoordelijk is voor zijn daden. De officier van justitie vindt van wel. Er was geen sprake van psychische overmacht, maar van voorwaardelijke opzet, zo oordeelde hij. Hij eiste een voorwaardelijke celstraf van zestig dagen, een werkstraf van zestig uur en een voorwaardelijk rijverbod voor de duur van een jaar. De verdediging pleitte voor vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging.

De rechtbank doet uitspraak op 12 februari.

AberMedia
Foto: AberMedia