Het tweetal was op 19 september vorig jaar in de nacht ergens heengereden om een ruzie uit te praten, toen de Utrechter door het lint ging. Volgens de aangifte van de vrouw gaf hij haar meerdere kopstoten, sloeg en trapte hij haar tegen haar hoofd, kneep hij haar keel dicht en sloeg hij haar hoofd tegen de auto.

De Barneveldse wist te vluchten naar haar moeder, waar ze 112 belde en zei dat haar vriend haar een half uur lang helemaal in elkaar had geslagen en dat ze in ademnood was geraakt door de wurging. In het ziekenhuis bleek ze onder meer een gebroken oogkas te hebben. Haar vriend werd ingerekend en zit sindsdien vast.

[AFGEZWAKT] Inmiddels heeft de vrouw tot afgrijzen van haar familie weer contact met hem. Ze heeft haar aangifte enigszins afgezwakt en geen verdere medische gegevens willen verschaffen. Ze wil weer verder met de vader van haar inmiddels geboren zoontje en beantwoordde zijn blik met liefdevolle lachjes op de zitting.

Voor de officier van justitie staat vast dat er is gebeurd wat het slachtoffer in eerste instantie heeft verteld en is sprake van poging tot doodslag. Volgens een arts  was de kans dat het slachtoffer door het geweld kwam te overlijden ‘niet gering’. De vrouw heeft geen blijvend letsel overgehouden.

[ONVERANTWOORD] De verdachte heeft een flink strafblad. Hij was nog niet zo lang op vrije voeten na een jarenlange gevangenisstraf voor overtreding van de wet wapens en munitie toen hij een relatie met de Barneveldse kreeg. Enkele maanden later volgde dit incident.

Hij heeft geweigerd om volledig mee te werken aan gedragsdeskundig onderzoek en ook in het Pieter Baan Centrum kon niet tot een advies worden gekomen. Wel zou sprake zijn van een stoornis. Eerdere celstraffen en behandelingen gericht op gedragsverandering hebben niet geholpen, aldus de officier van justitie. Reden voor haar om tbs te eisen. ,,Het is onverantwoord hem onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij.”

[ACHTERVOLGING] De geëiste straf is ook bedoeld voor het bedreigen van een verkeersregelaar en twee wegwerkers waar hij hard op af reed tijdens een achtervolging door de politie drie maanden eerder. Daarbij zou hij in de nacht met hoge snelheid door woonwijken hebben gereden. Verder zou hij agenten hebben bedreigd. De advocaat ziet veel minder bewijs en vindt niet dat tbs op zijn plaats is.

De uitspraak is over twee weken.