Tijdens deze oefening trainen Chinook en Cougar-transporthelikopters ‘Brown-out’landingen. Brown-out is een grote zandwolk die ontstaat door een landende helikopter. Omdat het zicht beperkt is en deels wordt ontnomen is voor deze landingsprocedure uiterste precisie en nauwkeurigheid van de vliegers nodig.

[COVID-19] Normaal gesproken vinden dit soort oefeningen plaats in het zuiden van Europa, maar vanwege de maatregelen rondom het coronavirus kunnen de trainingen niet in het buitenland plaatsvinden. Omdat vliegers regelmatig moeten blijven trainen om vaardigheden en licenties te behouden zijn de trainingen verplaats naar Nederland.

Defensie spreidt vliegbewegingen zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland om het geluid en belasting voor de leefomgeving te spreiden. Zo vinden er naast Amersfoort ook oefeningen plaats in Leusden, Soest, Amersfoort, Elburg, Epe, Harderwijk, Meppel, Nunspeet, Oirschot, Apeldoorn, Steenwijkerland, Westerveld en Zeist.

Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voorzorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Jasper Verolme
Foto: Jasper Verolme