Freek Wolff

Ik werk op afspraak”, vertelt Kristen Karrenbeld van The Travel Club Barneveld. ,,Vanaf de inreisverboden belden mensen mij in paniek op over hun geboekte reis. Of er belden ouders die willen weten of hun dochter naar huis kan komen, omdat zij stage liep op de Canarische Eilanden. Ze wisten niet meer hoe ze dat konden oplossen”, legt ze uit.

[VEEL VRAGEN] Karrenbeld ontving veel vragen over annuleringen, omboekingen en of het nog wel leuk is om een reis door te laten gaan, omdat het zeer de vraag is wat mensen in het land van bestemming aantreffen, ook wat betreft de veiligheid. ,,Als je naar Californië gaat, kun je dan Disneyland wel bezoeken? En zo ja, staan daar dan lange rijen in verband met afstand van elkaar houden? Het is de omgekeerde wereld geworden. Normaliter maak je mensen blij met mooie reizen, maar nu moet je ze teleurstellen en ben je bezig met annuleringen of omboekingen. Dat is niet leuk.”

[ONDOORZICHTIG] Ze is erg benieuwd of de Europese Commissie snel komt met een plan van aanpak dat eenduidig is. ,,Dat heeft ook te maken met het massatoerisme, waar de rek uit is. Daardoor zou je sowieso naar een nieuwe situatie moeten gaan.” De omgang met het virus is divers van aanpak. Zo staan landen als Kroatië, Griekenland en Turkije relatief soepel ten opzichte van de regels. ,,Zij staan te trappelen om per 1 juli weer open te gaan, maar dat is lastig als de Europese Commissie niet tot één plan de campagne komt. Dan is dat voor de reiswereld en de consument ondoorzichtig.”

Bij The Travel Club komen vooral klanten die graag verre reizen maken, zoals naar de Verenigde Staten en Canada. ,,Dat is spannend, want wat is nu wijsheid? Dit zijn flinke reizen die je misschien één keer in je leven maakt. Dat moet goed uitgevoerd worden. Maar hoe graag luchtvaartmaatschappijen en touroperators dit ook door willen laten gaan, je hebt te maken met het inreisverbod. Slechts een paar vluchten kunnen doorgaan, en dat gaat niet om het vervoer van toeristen.”

[VOUCHERS] Reisorganisaties hebben de meeste reizen geannuleerd tot medio juni. Karrenbeld noemt de stand van zaken 'vrij ondoorzichtig'. ,,Iedereen zit met smart te wachten op duidelijkheid. Mijn klanten dienen straks het restantbedrag te betalen voor iets waarvan ze nog niet weten of dat uitgevoerd kan worden. Daar krijg je dan wel een voucher voor, maar het blijft een bizarre situatie. De zin om te gaan reizen, is bij veel mensen getemperd en dat snap ik wel. Zo is er ook een angst dat je ergens vast komt te zitten als er in een land ineens een virusuitbraak is. Er zijn eigenlijk maar weinig mensen die hun reis deze zomer willen laten doorgaan en dat begrijp ik wel. Dat is wel zuur, want je bent zo’n reis al maanden aan het voorbereiden. Je kijkt er naar uit en dat wordt je nu ontnomen.”

Qua liquiditeit is het voor The Travel Club nog vol te houden. Wel wijst ze erop dat ze nu geen inkomsten heeft, terwijl ze wel veel geïnvesteerd heeft in voorbereidingen van reizen en extra werk heeft met omboekingen en annuleringen. ,,Ik krijg pas betaald als een klant echt op vakantie is geweest. Dan ben je maanden verder.”

[OMBOEKEN] Rike van den Beld-van Dijk van Travel Counsellors in Voorthuizen benadrukt dat veel van haar klanten erg onzeker zijn over hun reisplannen. ,,De meeste boekingen staan nog wel voor de maanden juli en augustus, maar het is afwachten of die reizen nog mogelijk worden. En mensen weten niet of ze nog wel zin hebben in een rondreis door de Verenigde Staten, waar ze lang voor gespaard hebben. Je weet immers niet wat je daar kunt verwachten. Kun je je wel vrij bewegen en hoe gaat dat eruit zien? Is alles wel open en kan ik ergens iets eten? Dan is het de vraag of het misschien beter is om je reis uit te stellen.” In dat geval spant Rike zich in om een reis om te boeken naar de zomer van 2021.

Ze verklaart dat er veel speculaties in de media zijn over de invloed van het coronavirus op de reiswereld, ook voor reizen naar landen als Spanje en Griekenland. ,,Ik houd liever de officiële berichtgeving aan.”

[TWIJFELS] Het hangt volgens haar af van het type vakantie of mensen toch nog op reis gaan. ,,Ik zou zelf naar Montenegro gaan, naar een kleinschalige accommodatie, waar geen grote groepen komen. Dan wil ik wel gaan, al moet het openbare leven ook wel een beetje normaal zijn. Ik merk dat klanten erg twijfelen. Ook binnen een gezin, waar de man gewoon wil gaan, maar zijn vrouw niet. Ik leg uit wat de opties zijn, maar daar moeten ze samen uitkomen.” Rike had nog geen klanten die zelf de reis annuleerden. Zij kiezen tot nu toe voor omboeken of nog even afwachten hoe de situatie zich verder ontwikkelt.

Ook de Voorthuizense wijst erop dat ze veel meer administratief werk heeft dan normaal, ook doordat elke reisorganisatie eigen regels heeft, wat annuleringen en omboekingen nogal eens complex maakt. ,,Dan is het best cru dat je met dit werk nog niks verdient. Dat komt pas als de mensen op reis zijn geweest. Zolang er niet gereisd wordt, heb ik geen inkomen. Onze verdiensten krijgen we pas achteraf.” Ze zegt dat ze de crisis nog wel volhoudt, maar dat het niet te lang moet duren. ,,Ik ga het echt niet maar zo opgeven.''

BDU
Foto: BDU
Kirsten Karrenbeld: ,,Nu moet je mensen teleurstellen en dat is niet leuk.''