Het is maar goed dat het beeld van Lodewijk Napoleon al op voorhand uit het straatbeeld is geweerd, anders was het in Voorthuizen flink uit de hand gelopen. Ik zie de beelden al voor me: wanhopig wachthoudende boa´s, die graffitispuitend volk bij nacht en ontij op afstand proberen te houden. Die burgeroorlog is Voorthuizen vooralsnog bespaard gebleven.

Ik verwacht binnenkort wel een alternatieve protestactie bij de flitspaal op de Stationsweg. Enkele Voorthuizenaren beklaagden zich er al over dat ze in het prachtige Barneveld op de bon waren geslingerd, omdat ze te veel haast hadden om weer naar Voorthuizen te rijden. Andere dorpsgenoten werden op social media al door het slijk gehaald omdat ze überhaupt de gore moed hadden gehad om naar Barneveld te rijden. Het schijnt dat de flitspaal is geladen met software die zo slim is dat Voorthuizenaren sowieso geflitst worden, hoe hard ze ook rijden. Dat zal ze leren. Blijf lekker aan je eigen kant van de tunnel.

Anti-windmolenprotesten waren er wel, maar vernielingen bleven gelukkig uit. Het enige betekenisvolle spandoek werd genoteerd in De Glind, waar als ludieke variant op de actiegroep Aadgasvrij De Glind een niet nader te benoemen wethouder de wacht werd aangezegd: Aart-vrij De Glind.

Ook geen beeldenstorm in het gemeentehuis, maar daar is wel een heuse revolutie ontketend. Deze week kreeg ik een appje met de afbeelding van een sticker die in verschillende kantoorruimtes aan het Raadhuisplein was gesignaleerd. De alleszeggende tekst: 'werkplekken', wat bij wakkere lieden de vraag opriep waar men op het gemeentehuis tot voor kort dan eigenlijk mee bezig was geweest. Sommige ambtenaren, zo heb ik mij laten vertellen, haalden opgelucht adem toen ze zagen dat er op hun bureau geen sticker was geplakt. Zij kunnen gewoon doorgaan op de ingeslagen weg.

Wij als Barneveldse Krant wijken wel af van de gebaande wegen. Met een nieuwe site (inclusief e-paper) en een korte tussenstop van de rubriek Vrogger. Voor de liefhebbers van stokoude foto´s: vanaf 18 juli neemt Jan Westeneng tijdelijk het stokje over met een serie prachtige historische foto´s. Geen beeldenstorm, maar een beeldenstroom.

Erik Roest

...
Foto: ...