Half maart ging Nederland in een 'intelligente lockdown'. Dat had ook een grote impact op de leerlingen van de openbare scholen De Plantijn, Lange Voren en De Lijster in Barneveld en De Regenboog in Voorthuizen. Toen het kabinet in mei de coronamaatregelen voorzichtig versoepelde, opperde hij dat ook kinderen betrokken worden bij het gesprek over hoe de toekomstige ‘anderhalve-metersamenleving’ moest worden ingericht.

De Stichting Eemvallei Educatief pakte het idee op. De leerlingenraden van de aangesloten openbare scholen, een groep kinderen die met school in gesprek gaat over onderwerpen die op schoolniveau spelen, werden hierbij betrokken. ,,We bedachten dat het leuk was om de leerlingen met lokale politici in Barneveld te spreken”, zegt Anja Luitjes, schoolleider bij De Regenboog en voorzitter van de videocall van dinsdag. ,,Het is belangrijk dat er niet alleen óver, maar ook mét kinderen wordt gepraat. Want zij willen echt een inbreng hebben, echt discussiëren.”

[SCHERMPJES] Dat de leerlingen uit Barneveld en Voorthuizen ook echt hun eigen ideeën hebben, bleek wel tijdens de videocall. Zo was het een leerling opgevallen dat er in de coronatijd wel heel veel ‘op schermpjes’ werd gekeken om bijvoorbeeld te gamen, en deed de oproep om meer buiten te spelen. Een leerling van De Regenboog had een advies aan de raadsleden: zorg ervoor dat de vakkenvullers in de supermarkten meer afstand houden en dat de vieze karretjes vaker worden schoongemaakt. Vanwege corona doet hij nu vaak boodschappen voor zijn oma. ,,Dat kan ik wel vragen aan onze burgemeester”, kreeg hij antwoord van Lokaal Belang-fractievoorzitter Mijntje Pluimers. ,,Misschien kan hij daar wat mee, bijvoorbeeld met boa’s. Dat heb ik eerder gedaan, ook bij de vakantieparken. Daarvan hebben we er natuurlijk veel in Voorthuizen.”

Raadslid Martin Lentink (Pro’98) kreeg de vraag van een Lijster-leerling wat hij dacht toen corona ons land had bereikt. ,,Ik dacht: Oh shit! Ik had al een paar filmpjes gezien van de ziekenhuizen in China. En daar was ik niet zo blij mee.” Op de vraag van Lange Voren wat zij zou doen als er een nieuwe corona-uitbraak in Nederland zou komen, antwoordde Wilma Heijkoop (ChristenUnie) dat ze hoopt - ook zonder tweede golf - dat mensen gedurende de feestdagen ook zoveel mogelijk afstand bewaren. ,,Dan komen zoveel mensen bij elkaar, die elkaar begroeten. Een ‘vrijwillige lockdown’ zou ik heel belangrijk vinden.”

[IRRITANT EN SAAI] De ervaringen van leerlingen met de eerste lockdown in Nederland waren uiteenlopend, zo bleek dinsdag. ,,Ik vond het eerst vervelend dat de scholen dicht gingen, maar later ging ik het thuisonderwijs steeds leuker vinden”, aldus een leerling van de Lange Voren. ,,Ik vond het heel irritant en saai dat iedereen binnen moest blijven”, zei een scholier van Plantijn. ,,Ik had niks te doen en spelen kon niet. Thuis blijven was niet leuk.”

Jannes Bijlsma