Jannes Bijlsma

Even voor half acht komt de minister aangereden met zijn dienstauto bij de Dorpskerk in De Glind en wordt hartelijk verwelkomd door directeur-bestuurder Jan Hofman van de Donnerschool, locatiedirecteur Tjeert Jan Bosman en wethouder Didi Dorrestijn van Barneveld. De uitgelaten examenkandidaten en hun familie zijn de kerk dan al binnen geglipt, maar niet nadat een alerte leerkracht hen de coronavragenlijst heeft voorgelegd: hebt u verschijnselen? Zijn er mensen in uw omgeving of hebt u contact gehad met mensen die verschijnselen hebben? Ook het hoge gezelschap ontkomt niet aan de formaliteit. Hilariteit alom als Slob kort aarzelt bij de laatste vraag, maar uiteindelijk mag iedereen naar binnen.

Lang was ook onzeker of de diploma-uitreiking van de Donnerschool wel doorgang kon vinden, in verband met corona. ,,Dit is toch elk jaar dé plek waar het gebeurt, de centrale plek in De Glind”, zegt Bosman. ,,We hebben alles op alles gezet om het hier te laten doorgaan, en vorige week kregen we eindelijk groen licht.”

De rijen in de kerk staan keurig op anderhalve meter van elkaar. De examenkandidaten zitten bij hun familie. Nadat een, zoals hij het zelf zegt, ‘beretrotse directeur’Bosman het woord heeft gevoerd, neemt minister Arie Slob het woord. ,,Het is een dag om nooit te vergeten”, geeft hij de kandidaten mee. ,,Voor jullie omdat jullie je diploma halen. En zelf ben ik vandaag opa geworden. Ik zal ieder jaar, als ze weer jarig is, aan jullie denken.” Een daverend applaus is zijn deel.

Slob blijkt maanden niet in een kerk te zijn geweest; fysieke zondagse diensten waren natuurlijk maandenlang niet toegestaan. Ook daarom is deze bijeenkomst voor hem heel bijzonder. Bovendien is deze diploma-uitreiking de enige die hij dit jaar doet als onderwijsminister. ,,Normaal doe ik er meer, maar door de corona is het dit jaar natuurlijk anders. Het is mooi dat ik dat juist hier op de Donnerschool kan doen. Deze school voor voortgezet speciaal onderwijs heeft een speciaal plekje in mijn hart, omdat ik er een aantal jaar geleden contact mee kreeg vanwege emotionele en droevige omstandigheden.” Slob verwijst hierbij naar de tragische moord op leerlinge Romy, in juni 2017. Toen hij kort geleden werd gevraagd om hier de diploma’s uit te reiken, hoefde hij dan ook niet lang na te denken.

,,Ik wil jullie van harte feliciteren met jullie diploma. Jullie hebben iets heel moois gepresteerd. De coronacrisis heeft erin gehakt. Het is heel mooi hoe het onderwijs en jullie hebben gereageerd. Gelukkig krijgen jullie ondanks alles gewoon je diploma. En onthoud: het is een volwáárdig diploma.”

De minister houdt het kort. Hij beseft heel goed dat niet hij de belangrijkste persoon in de kerk is, maar de 21 glunderende, maar ook lichtelijk gespannen examenkandidaten. Mevrouw Muriël Reenders, leerkracht van de Donnerschool, gaat ze één voor een bijlangs en neemt daarbij bepaald geen blad voor de mond. Ze schroomt niet om de aanwezigen te vertellen over de chaos in het hoofd van de een of hoe hard een ander haar had geslagen, geschopt of gekrabd. Weer een ander schreeuwde en vloekte geregeld in haar klas. Maar tegelijk prijst zij elke kandidaat voor het harde werk dat zij stuk voor stuk hebben geleverd om hier uiteindelijk met hun diploma te kunnen staan: ,,Jij bent van een klein monster - mag ik dat zo zeggen? - een grote meid geworden”, looft zij een van de kandidaten.

De diploma’s worden ondertekend door directeur Bosman, voorzitter Mieke van der Meer van de examencommissie en uiteraard de scholieren zelf. Minister Slob stopt alle documenten netjes in een mapje, werpt een korte blik op de cijferlijst en overhandigt het setje aan de kandidaat, inclusief zijn felicitaties. Handen schudden mag niet, maar dat mag de pret geenszins drukken. Uiteraard moet er een groepsfoto worden genomen, maar hoe doe je dat op veilige afstand? Slob houdt naar schatting ongeveer 1,4 meter afstand van de leerlingen, allemaal ‘proud members of the class of 2020’ zoals op het t-shirt staat afgedrukt dat ze uitgereikt hebben gekregen. Maar hij staat er mooi wel bij op. Als fraaie herinnering aan een, voor alle aanwezigen, dag om nooit te vergeten.

Jannes Bijlsma
Foto: Jannes Bijlsma
De examenklas 4A van de J.H. Donnerschool, op de groepsfoto met minister Arie Slob.