Als een tuin vol tegels ligt, kan regenwater niet de bodem inzakken. Bij hoosbuien, zoals die door klimaatsveranderingen naar verwachting steeds vaker zullen voorkomen, stroomt het water door al die verharding het riool in. Dat zorgt voor overbelasting van het rioolstelsel waardoor de wegen blank kunnen komen te staan, maar schaadt ook de natuurwaarde van de te droge bodem, omdat het water daar niet inzakt, waardoor grondwater niet wordt aangevuld. Door regenwater vast te houden, is het water in tijden van droogte alsnog in te zetten.

Het 'tegelprobleem' is in Barneveld groot, bleek vorig jaar uit een studie van Wageningen Environmental Research. In deze gemeente liggen momenteel ongeveer vier op de tien tuinen vol met tegels. Het is volgens dit onderzoeksbureau zaak dat zo veel mogelijk Barnevelders hun tegels of andere verharding uit hun tuin halen.

MAATREGELEN Om dat voor elkaar te krijgen, komt de gemeente Barneveld nu met een nieuwe subsidieregeling, die per vandaag ingaat. Zorg je voor ontharding van je tuin, dan kun je vanaf nu maximaal zes euro subsidie per vierkante meter ontvangen. Zorg je er daarnaast voor dat je regenwater ontkoppelt zodat het niet het riool instroomt, dan verhoogt het subsidiebedrag naar acht euro per vierkante meter. En als je ook nog zorgt voor maatregelen om regenwater opnieuw te gebruiken, kom je in aanmerking voor het hoogste subsidiebedrag: maximaal tien euro per vierkante meter. Daarmee richt de regeling zich niet alleen op het weghalen van tuintegels, maar ook op projecten zoals de aanleg van een groen dak of het plaatsen van een regenton.

Er zijn nog wel wat extra voorwaarden verbonden aan de subsidieregel. Zo moet het tuingedeelte dat aangepakt wordt minimaal twintig vierkante meter groot zijn en zijn er plafondbedragen opgenomen. Pak je één maatregel aan, dan is het maximum te ontvangen bedrag 375 euro, bij twee maatregelen is dat maximaal 500 euro en bij drie maximaal 625 euro. In het gemeentelijk rioleringsplan is nu een structureel bedrag van 50.000 euro opgenomen om deze regeling van te kunnen betalen.

NIET ALLEEN Wethouder Hans van Daalen kondigde begin 2016 al aan een campagne te starten tegen de verstening van tuinen van particulieren, in samenwerking met hoveniers, projectontwikkelaars, bouwmarkten en tuincentra. Deze nieuwe regeling is volgens hem een goede stimulans. ,,Aanpak van de verstening van de tuinen is een maatregel die we samen moeten nemen om met de klimaatveranderingen om te gaan'', zegt hij. ,,De laatste jaren hebben we geregeld te maken met flinke hoosbuien én met perioden van extreme droogte. Daar moeten we de infrastructuur op aanpassen, maar dat kunnen we niet alleen. Als je nagaat dat ongeveer de helft van de oppervlakte in onze gemeente bestaat uit particuliere grond, dan helpt het zeker als inwoners regenwater gaan vasthouden.''

Meer informatie over de nieuwe regeling is te vinden op www.barneveld.nl/regenwater.

Wouter van Dijk