Wouter van Dijk

Aannemer Vaarkamp uit Ede startte eind april met de aanleg van de nieuwe rozentuin, met als doel om nog vóór de zomervakantie de inrichting op orde te hebben. De komende weken volgt de beplanting van de tuin met onder meer rozen bij de rozenbogen, de hagen en het gras. In de verschillende vakken in de tuin komt in eerste instantie gras, terwijl in het ontwerp - dat in overleg met omwonenden is gemaakt - ruimte was vrijgehouden voor bloeiende vaste planten en siergrassen. Op een later moment volgt de definitieve inrichting.

De eerdere rozentuin werd in maart vorig jaar volledig leeggetrokken. Dit was volgens de gemeente Barneveld nodig voor een effectieve bestrijding van zevenblad, een woekerende onkruidvorm. Om de komende tijd ook de eventuele laatste wortelrestjes van deze woekerplant te kunnen verwijderen, wordt nu eerst gekozen voor gras. De bedoeling is dat er op termijn een siertuin ligt met bloemrijke beplanting, omrand door hagen.

Vanwege de beplanting in de nieuwe rozentuin, zal in het terrein de komende zomer veel gesproeid moeten worden. Aanvankelijk was de bedoeling dat de aanpak van de rozentuin al eerder dit jaar zou starten, maar door de vele regenval begin dit jaar was het terrein te drassig om er met grote machines aan het werk te kunnen. 

De aanpak van de rozentuin werd al meerdere keren vertraagd. Vorig jaar herfst wilde de gemeente er al mee starten, maar een goede onkruidbestrijding vergde een rigoureuze aanpak, namelijk het afgraven van grond om zo van de plantenresten af te komen. Vanwege de nieuwe PFAS-wetgeving waren daarvoor aangescherpte regels opgesteld, die ook weer voor vertraging zorgden.

Gerwin van Luttikhuizen
Foto: Gerwin van Luttikhuizen
Gerwin van Luttikhuizen
Foto: Gerwin van Luttikhuizen
Gerwin van Luttikhuizen
Foto: Gerwin van Luttikhuizen