Inge Melisse

Op de allerwarmste dag van het jaar heb ik samen met mijn vriendin Marlies een afspraak in De Pluktuin van Rianne en Hans van den Hudding in Voorthuizen. Marlies ken ik al uit mijn studententijd in Wageningen. Zij is net zo gek op koken als dat ik ben.

We worden enthousiast ontvangen door Rianne tussen de kleurrijke pracht in haar tuin. De tuin die ze pas een jaar geleden begonnen staat er prachtig bij. Maar dat kan ook niet anders met haar passie voor alles wat groeit en bloeit en een hovenier als vader. Een groot gedeelte van de tuin wordt in beslag genomen door wel zeventig verschillende soorten dahlia’s. Deze worden mede gekweekt voor de mensen uit Voorthuizen die meedoen aan Floralia. Zo kunnen ze zien welke kleuren er allemaal zijn, zodat ze daarna op de veiling de juiste bloemen kunnen aanschaffen. Maar daarnaast zijn er nog veel andere bloemen.

[EETBARE BLOEMEN] Inmiddels hebben wij verkoeling gezocht in de schaduw van de boomgaard. De bomen hangen vol met appels, pruimen en peren, maar die zijn nog niet rijp. Dat is niet erg, want daar kwam ik ook niet voor. Ik wilde graag rood fruit (aardbeien, frambozen en bramen) voor de frisse zomertaart waarvan jullie vandaag het recept krijgen. Want hoe mooi de bloemen ook zijn, die kun je niet eten. ,,Dat is niet helemaal waar”, zegt Rianne. In een hoekje achter de boerderij heeft zij een proeftuin met eetbare bloemen. In opdracht van een restaurant in Voorthuizen kweekt zij hier verschillende soorten. Oost-Indische kers, waarvan je zowel de bloemen als het jonge blad kunt eten. Het smaakt pittig, een beetje naar radijs en mosterd. Borage of komkommerkruid, een mooi blauw bloemetje, smaakt zoals de naam doet vermoeden naar komkommer. Van de goudsbloemen kun je de bloemblaadjes niet alleen gebruiken door de sla, maar ook om je eten geel te kleuren. Een goedkope variant van saffraan. En ik zou mijn taart mooi kunnen garneren met viooltjes en korenbloem. Allemaal bloemen die makkelijk zelf te kweken zijn in je eigen tuin. Daar ga ik volgend jaar mee aan de slag, naast het kruidentuintje dat ik al heb.

[OOG WIL OOK WAT] Terug in de auto krijgen Marlies en ik de slappe lach. Jaren geleden heb ik de bruiloft verzorgd van vrienden. In een weilandje naast het huis werd een grote tent gezet voor het feest. Ik had die dag als keuken een caravan tot mijn beschikking. Dan is een goede voorbereiding wel noodzakelijk. Marlies kwam mij die dag helpen. We hadden alleen een vierpits fornuis en een klein aanrecht en een salontafel als afzetruimte. Buiten stond een grote koelkar, vol huisgemaakte salades. Deze zouden we ter plekke opmaken op schalen. Omringd door de natuur, werden wij geïnspireerd door prachtige bloemen, ik geloof hortensia. Die hebben wij als decoratie op de schalen gelegd. Totaal niet eetbaar, maar het oog wil ook wat.

Vandaag een frisse zomertaart. De temperaturen zijn weer wat lager, dus de oven kan aan. Voor de fanatieke koks onder ons heb ik er ook het recept van lemoncurd bijgedaan. Maar kant en klaar kan ook. Deze taart kan gegarneerd worden met eetbare bloemen of met wat fijngeknipte muntblaadjes. Ik heb zelf verveine (kruid met frisse citroensmaak) uit mijn tuin gebruikt. Geniet ervan!

Erik van 't Land
Foto: Erik van 't Land
Eetbare bloemen, geniet ervan.