[Naam:] Sander van Beek.

[Leeftijd:] 37

[Woonplaats:] Barneveld

[Burgerlijke staat:] Getrouwd met Pauline, vader van Loïse (4) en Revi (8 maanden)

[Beroep:] Programmamanager bij Monuta.

[Vrijwilligerswerk:] Voorzitter Muziekgezelschap De Harmonie Barneveld.

[Hobby's:] Ik ben al zo lang ik me kan herinneren autosportfan. Ik vind het leuk om tijd met mijn gezin door te brengen en uiteraard heb ik veel met muziek. Zowel maken als luisteren.

[Hoe voel je je over de coronacrisis die nu gaande is?] Mijn persoonlijke opvatting is dat iedereen zijn of haar best moet doen zich zo goed mogelijk aan de maatregelen te houden om ervoor te zorgen dat de medewerkers in de zorg zo kort mogelijk onder hoge druk staan. Ik heb het er, net zoals iedereen, mee te doen.

[Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor je werk?] Ik ben programmamanager van een groot programma binnen Monuta, om ervoor te zorgen dat we medewerkers leren hun werk elke dag een beetje makkelijker te maken. Dat betekent veel afstemmen, mensen bijpraten en enthousiasmeren. Dat doe ik al sinds maart vanuit huis. Het is minder prettig om mensen niet fysiek te zien. Je mist de interactie en het non-verbale gedrag. Maar na twee maanden went het ook.

[En voor je omgeving? (familie, gezin, thuisfront)] De maatregelen gingen in vlak voordat mijn dochter Loïse vier werd en voor het eerst naar school mocht. Dat was een teleurstelling. En niet alleen voor haar… Mijn vrouw werkt in de zorg, en dat betekent dat ik op de dagen dat zij werkt, naast mijn eigen werk, ook de kinderen hebt. Dat betekent creatief met je tijd omgaan.

[Hoe ziet een werkdag er nu voor jou uit?] De dagen dat Pauline thuis is staan vrijwel volgepland met Skype-afspraken met collega’s om het programma zo goed mogelijk door te laten lopen. Ook de workshops die we doen worden nu online gegeven. De overige dagen zijn uitwerkdagen. Dan bereid ik overleggen voor. Dat is makkelijker flexibel in te delen met kinderen om je heen. Gelukkig kunnen ze zich zelf ook goed vermaken.

[Hoe ga je om met de maatregelen die door de regering zijn genomen?] Ik probeer me er zo goed mogelijk aan te houden.

[Welke dingen die je eerst wel deed, kun je niet meer doen?] We zijn veel voorzichtiger in mensen uitnodigen of bij andere mensen op bezoek gaan. En ook dat passen we dan aan. Mijn oma bellen we bijvoorbeeld regelmatig even, of we zwaaien even naar haar op het balkon. En een tijdje geleden hebben we met vrienden via Skype een spel gespeeld.

[Wat mis je het meest in deze tijden van sociale isolatie?] Het spontane. Normaal zou je met dit mooie weer makkelijk een terrasje opzoeken of veel mensen uitnodigen voor een barbecue. Het is jammer dat dat nu niet kan.

[Hoe gaan de komende weken er voor jou uitzien?] Dat de kinderen nu weer naar school en het kinderdagverblijf kunnen maakt al een groot verschil. Binnen Monuta wordt er hard gewerkt aan om er ook voor te zorgen dat het kantoor in Apeldoorn geschikt gemaakt wordt om de 1,5 meter te waarborgen. Ik kijk ernaar uit om daar weer heen te gaan en collega’s te zien. Maar ik hoop vooral dat we er samen in slagen om de zorg zo goed mogelijk te ontlasten.

[Wat is jouw advies aan de inwoners van de gemeente Barneveld in deze tijden?] Laat je niet afleiden doordat sommige maatregelen onhandig of tegenstrijdig zijn. Bij twijfel zou ik altijd voor de veilige weg gaan. Niet omdat je bang moet zijn besmet te raken, maar om geen anderen te besmetten die al onderliggend lijden hebben.

[Zijn er ook nog positieve dingen die je meeneemt uit deze tijden van crisis?] Absoluut. Ik eraan gewend geraakt de week vol te plannen met vergaderingen, afspraken en andere dingen. De gedwongen rust wil ik proberen vast te houden. Onthaasten is het woord daarvoor, denk ik. En: we hebben samen een heerlijk thuis. Dat realiseer ik me in deze tijd nog meer.

[Wat ga je als eerst doen als alles weer als vanouds is?] Zodra dat weer kan, zou ik erg graag het muziek maken weer oppakken. Samen in een orkest muziek maken is nu eenmaal het leukste dat er is, vind ik.

[Heb je nog filmtips, boekentips of spelletjestips?] Ik ben meer van de series.

[Samen met de Muziekschool organiseert De Harmonie een open dag, volledig online: hoe ziet het programma eruit?] Het wordt eigenlijk een open dag zoals we hem kennen, met veel informatie over de Muziekschool en De Harmonie, wat je allemaal kunt leren spelen. Maar dan online. En eigenlijk nog makkelijker dan een normale open dag, want je hoeft je deur er niet eens voor uit. Het is wel jammer dat je de instrumenten zelf niet kunt proberen, gelukkig hebben we de muzieklessen deze week weer kunnen opstarten, dus enthousiaste leerlingen kunnen wat ons betreft volgende week beginnen!

[Hoe is het idee voor de gezamenlijke online open dag ontstaan?] De Muziekschool en Harmonie hebben beide hetzelfde doel: zo veel mogelijk kinderen muziek laten maken. Gezamenlijk hierin optrekken geeft ouders een goed beeld van de diverse mogelijkheden in Barneveld.

Als je als ouder een vereniging zoekt voor jouw zoon of dochter, waar hij of zij sociale vaardigheden opdoet en vrienden voor het leven maakt, kun je bij De Harmonie terecht.

[Waar lopen jullie tegenaan bij de voorbereidingen?] Om eerlijk te zijn, we zijn enthousiast over de samenwerking. Er is een commissie opgericht met mensen van de Muziekschool en Harmonie. Er is een leuk programma opgezet, dat zaterdag te zien is op muzieklesbarneveld.nl.

[Wat zijn de voor- en nadelen van deze opzet?] Het voordeel is dat het ook laagdrempelig kan zijn voor mensen die even snel willen komen kijken. Je kan filmpjes bekijken en daardoor kan je toch een goed beeld krijgen van de keuze die er in Barneveld is. Maar het zelf uitproberen van instrumenten, een succes tijdens andere open dagen, kan helaas niet.

[Waarom is het ook alweer zo leuk om als muzikant deel uit te maken van een orkest?] Omdat je onderdeel uitmaakt van een team. Je hebt met jouw instrument je eigen rol, die even belangrijk is als andere instrumenten. Dat leren we de kinderen vanaf de eerste les. Zo worden kinderen zich bewust van hun rol in een groep, een bewustzijn waar je in iedere context iets aan hebt. Maar boven alles is het erg leuk om samen toe te werken naar een gaaf concert.

[Hoe houden jullie in deze tijd contact als leden van De Harmonie?] We hebben de intensiteit van onze communicatie naar leden intensiever gemaakt, en sturen elke week een nieuwsbrief met filmpjes. Die filmpjes gaan over wat er op de achtergrond allemaal gebeurt binnen de vereniging (want, ze draait wel gewoon door) maar leden laten ook zien hoe het er bij hun thuis uitziet. Daarbij hebben we de orkestrepetities vervangen door online masterclasses van de dirigenten. En de opkomst is hoog, dat is leuk om te zien. En er komt binnenkort een online pubquiz.

[Welke (financiéle) consequenties heeft deze crisis voor De Harmonie?] Voor ons zijn de consequenties vooral sociale. Je wordt gemotiveerd doordat je samen in een orkest speelt en na de repetitie gezellig nog een drankje drinkt. Ik hoop dat dat snel weer kan!