Henk van IJken

Het draaiboek voor dit jaar was al klaar. De Barneveldse Harmonie zou voorafgaand aan de 4-meiherdenking bij begraafplaats De Plantage enkele koralen en liederen spelen van Bach, Handel en andere componisten. Tussen de toespraken door zou de Harmonie weer spelen. Dan zou Wim Overduin even voor 20.00 uur het taptoe-signaal op zijn trompet blazen, gevolgd door twee minuten stilte en twee coupletten van het Wilhelmus. De burgemeester en enkele vertegenwoordigers van maatschappelijk organisaties zouden vervolgens kransen leggen onder begeleiding van koraalmuziek van de Harmonie.

,,Het is jammer dat dit alles juist nu, tijdens 75-jarige herdenking, niet kan doorgaan. Eerst bestond nog het idee om alleen met burgemeester Asje van Dijk het signaal te spelen, maar de organisatie heeft dit idee laten varen uit angst dat er dan toch publiek op af zou komen. Er zal nu van tevoren een kranslegging en een toespraak van de burgemeester worden opgenomen, maar er is geen publiek aanwezig, terwijl er andere jaren toch wel enkele honderden mensen naar de plechtigheid kwamen'', vertelt Overduin.

Hij is 28 jaar lid van de Harmonie en zat ook een paar keer in het bestuur van het muziekgezelschap met rond de honderdvijftig leden. In de jaren dat hij lid was, was hij orkestmanager, voerde hij de trompetspelers aan en hij is leider van boerenkapel De Barre Bloazers. 

Pauw Media
Foto: Pauw Media
Wim Overduin speelt het taptoe-signaal op 4 mei voor zijn huis in Barneveld.