Rik Bronkhorst

Luteijn nam het initiatief voor de Rabo Talentklas, zoals het project officieel heet. ,,We zien een oude wens van ons in vervulling gaan. Dat vind ik echt geweldig”, vertelt ze enthousiast. Er is volgens haar flink wat tijd overheen gegaan voordat het project van start ging. ,,Vanuit onze visie willen we al heel lang kinderen die meer kunnen en willen al een tijdje iets extra’s aanbieden. Het is mooi dat het nu kan.”

Woensdagmorgen hebben de initiatiefnemers van de muziekschool de puntjes op de i gezet. Luteijn: ,,We hebben het programma nu helemaal rond. De leerlingen kunnen van alles verwachten. Dat maakt het zo ontzettend leuk.” Van de 660 leerlingen van de muziekschool doen er negen mee met de talentklas.

[AUDITIE] De negen geselecteerden waren door hun muziekdocent gevraagd auditie te doen. ,,Daar moesten ze voor een vijftallige jury wat voorspelen én vertellen over hun ambitie en motivatie. Iedereen die auditie heeft gedaan is ook aangenomen”, licht ze toe. ,,We hebben niemand hoeven teleurstellen. Dat prijst mij gelukkig.”

Waarom zijn juist deze leerlingen geselecteerd? ,,Simpel. Zij hebben meer dan gemiddeld talent én dat is belangrijk. Ze zijn gemotiveerd en wij denken dat ze er veel aan hebben door mee te doen. Maar het vraagt wel heel veel inzet, wat echt noodzakelijk is."

[DIVERS] De muziektalenten bespelen verschillende instrumenten. ,,Cello, piano, slagwerk, viool, saxofoon én zang, want je stembanden zijn ook een muziekinstrument”, zegt Luteijn. Vooral die diversiteit spreekt haar erg aan. ,,We hebben een hele uiteenlopende groep. Hiermee kunnen we echt wat leuks doen, zoals samen concerten geven of ensembles vormen. Vaak bestaan dit soort talentklassen vooral uit violisten en pianisten”, grapt ze.

Maar wat mogen en krijgen die leerlingen nou nog meer extra? ,,We bieden ze meer les aan, waardoor ze zich beter gaan ontwikkelen in de muziek. Daarnaast geven we workshops, theorieles gespecificeerd op hun muziekinstrument, gaan we naar concerten en proberen we ze te koppelen aan muzikanten in het werkveld, waar de talenten masterclasses van krijgen. Het is een hele lijst, maar ik denk dat het gaat lukken.”

[PIONIERS] Het aantal talenten had groter kunnen zijn, geeft ze toe. ,,Kinderen en hun ouders weten natuurlijk niet wat ze kunnen verwachten. Dit is het eerste jaar en de talenten die nu meedoen zijn de pioniers. Dat snap ik wel. Ik vermoed dat we volgend jaar meer aanmeldingen zullen krijgen. Dan weet iedereen ook wat de bedoeling is en wat er gaat gebeuren.”

De extraatjes worden betaald door de muziekschool, de leerlingen zelf en het Rabofonds. ,,We hebben nu voor twee lichtingen geld. Maar ik hoop dat de Rabobank over twee jaar zegt: ‘dit vonden we zo leuk, we geven nog wat extra’. Maar dat weet je natuurlijk van tevoren niet.”

Vooral individuele lessen, masterclasses en samenspel zijn duur, legt ze uit. ,,Daarnaast maken we dus voor iedereen een eigen programma. Daar gaat gewoon veel tijd inzitten, want als iets bijvoorbeeld niet werkt, moeten we het programma aanpassen. Daar zitten ook kosten in.”

[VISIE] Helemaal nieuw is de talentklas in Nederland niet. ,,Ook op andere muziekscholen wordt ermee gewerkt.” Ze heeft daar ook inspiratie opgedaan. ,,We pakken wat bij hen goed werkt en mixen daar onze eigen visie in. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, toch”, lacht ze.

,,Een succes wordt het daarom zeker. We hebben erg veel expertise in huis. Docenten die hier nu les geven hadden vroeger óók veel talent, net als de leerlingen. Ik denk dat dat heel goed werkt. Ze zijn allemaal afgestudeerd aan het conservatorium en zetten zich met tweehonderd procent in voor de leerlingen. Barnevelders gaan nog veel van ons horen!”

[CHENNY PLOEG]

[Leeftijd:] 16

[Woonplaats:] Barneveld

[Instrument:] Zang en piano

[Lid van de muziekschool sinds:] Ik ben lid sinds 2014/2015.

[Waarom heb je auditie gedaan voor de talentklas?] Ik houd erg veel van muziek. Ik treed ook vaak op. Het lijkt mij leuk om dat nóg meer te doen. Dat kan door de talentklas.

[Wat vind je van de talentklas?] We hebben tot nu toe nog weinig gedaan, maar ik ben ontzettend benieuwd.

[Hoop je later iets te bereiken met muziek?] Ja! Ik hoop dat ik later door mag breken als popzangeres. Ik wil dan mijn eigen nummers spelen op grote festivals en podia.

[XANDER WOUDENBERG]

[Leeftijd:] 10

[Woonplaats:] Barneveld

[Instrument:] Drumstel

[Lid van de muziekschool sinds:] 2015

[Waarom heb je auditie gedaan voor de talentklas?] Ik wil graag overal aan meedoen. Lekker veel drummen of op het slagwerk bezig zijn. Ik hoop veel nieuwe dingen te leren én nog beter te worden.

[Wat vind je van de talentklas?] Ik vind het spannend, maar ook ontzettend leuk.

[Hoop je later iets te bereiken met muziek?] Ik wil graag een goede drummer worden om dan samen met mijn zusje Quinty, die basgitaar speelt, in een band te spelen.

[LAURA HEIJ]

[Leeftijd:] 11

[Woonplaats:] Barneveld

[Instrument:] Viool

[Lid van de muziekschool sinds:] 2015

[Waarom heb je auditie gedaan voor de talentklas?] Iemand van de muziekschool belde op. Daarna kregen we een mail. Daarin stonden dingen in waar ik heel enthousiast van werd, zoals het krijgen van meer les.

[Wat vind je van de talentklas?] Ik vind het heel leuk. We gaan meer optredens geven, krijgen meer les en leren samenspelen.

[Hoop je later iets te bereiken met muziek?] Ja. Ik wil nog beter worden.

[ANNA DE ROOIJ]

[Leeftijd:] 11

[Woonplaats:] Zwartebroek

[Instrument:] Zang

[Lid van de muziekschool sinds:] 2016

[Waarom heb je auditie gedaan voor de talentklas?] Ik wil graag meer van muziek leren én daardoor dus beter worden.

[Wat vind je van de talentklas?] Heel leuk, maar ook best spannend omdat we dus meer gaan optreden.

[Hoop je later iets te bereiken met muziek?] Dat weet ik nog niet.

[MATTHIJS VAN DER KOLK]

[Leeftijd:] 13

[Woonplaats:] Bennekom

[Muziekinstrument:] Cello

[Lid van de muziekschool sinds:] De zomer van 2019. Daarvoor speelde ik bij een andere muziekschool. Dit is het zevende jaar dat ik les heb.

[Waarom heb je auditie gedaan voor de talentklas:] Ik wil later graag verder in het bespelen van de cello. Afgelopen zomer was ik bij het Kinderprinsengrachtconcert in Amsterdam. Ik vind het nog steeds frustrerend dat ik daar niet speelde.

[Wat vind je van de talentklas?] Voorlopig nog niks. Dit is het eerste jaar en er is nog niet veel ondernomen.

[Hoop je later iets te bereiken met muziek?] Ja, ik wil er graag mee doorgaan. Het conservatorium volgen is voor mij een optie.

[JOUKE FEENSTRA]

[Leeftijd:] 16

[Woonplaats:] Barneveld

[Instrument:] Tenor saxofoon

[Lid van de muziekschool sinds:] 2011

[Waarom heb je auditie gedaan voor de talentklas?] Ik wil later graag van muziek mijn beroep maken. Zo wil ik de opleiding tot muziekdocent doen, om mijn passie over te brengen op kinderen. De talentklas lijkt mij een mooie voorbereiding op m'n opleiding.

[Wat vind je van de talentklas?] Dit is écht een mooie voorbereiding op mijn toekomst als docent. Ik leer nu vast dingen voor mijn toelatingsexamen bij de opleiding.

[Hoop je later iets te bereiken met muziek?] Ja, dat lijkt mij duidelijk, haha.

[LANYA TAHIR]

[Leeftijd:] 11

[Woonplaats:] Barneveld

[Instrument:] Piano

[Lid van de muziekschool sinds:] 2017

[Waarom heb je auditie gedaan voor de talentklas?] Het leek mij op dat moment ontzettend leuk. Ik wil graag meer leren.

[Wat vind je van de talentklas?] Super. Het is erg fijn. Je leert er gewoon veel van.

[Hoop je later iets te bereiken met muziek?] Ja, ik wil later graag pianojuf worden.

[HARMEN MARIJS]

[Leeftijd:] 11

[Woonplaats:] Barneveld

[Instrument:] Piano

[Lid van de muziekschool sinds:] 2015

[Waarom heb je auditie gedaan voor de talentklas?] Ik hoorde van de talentklas én dacht gelijk: dat is iets voor mij.

[Wat vind je van de talentklas?] We zijn nog niet begonnen, maar het lijkt mij ontzettend leuk.

[Hoop je later iets te bereiken met muziek?] Ik wil later heel graag voor nóg meer andere mensen spelen.

Pauw Media
Foto: Pauw Media
Lanya Tahir.
Pauw Media
Foto: Pauw Media
Jouke Feenstra.
Pauw Media
Foto: Pauw Media
Xander Woudenberg.
Pauw Media
Foto: Pauw Media
Anna de Rooij.
Pauw Media
Foto: Pauw Media
Laura Heij.
Pauw Media
Foto: Pauw Media
Harmen Marijs.
Pauw Media
Foto: Pauw Media
Chenny Ploeg.
Pauw Media
Foto: Pauw Media
Matthijs van der Kolk